Festőtábor a realizmus jegyében

Véget ért a 11. Őszi Izsáki Képzőművészeti Alkotótábor.

KultúraSzijjártó Gabriella2023. 11. 08. szerda2023. 11. 08.

Kép: Papp Gábor festményének részlete (Margitta – Erdély)

Papp Gábor festményének részlete (Margitta – Erdély)

Hazánkban 2002 óta rendszeresen megünnepeljük a magyar festészet napját október 18-án: ekkor van ugyanis a névnapja Szent Lukácsnak, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Egy héten át serényen dolgoztak a 11. Őszi Izsáki Képzőművészeti Alkotótábor meghívott művészei, hogy a jeles napra megnyílhasson zárókiállí­tá­suk a helyi Táncsics Mihály Művelődési Házban a realista festészet különböző ágait bemutató alko­tásokkal.
Ziegler Németh Ferenc ötletgazda-szervezőként még 2011-ben saját Kőris-tanyáján indította el az alkotótábort, amely azóta szervesen beépült a Bács-Kiskun vármegyei kisváros kulturális életébe. Idén 13 hivatásos művészt hívott meg, köztük Izsákról Balogh József Zsoltot és Erdélyből három alkotót. A házigazda számára a legfontosabb kiválasztási szempont az, hogy vendégei milyen emberek, valamint milyen művészek, al­kotók.

Ziegler Németh Ferenc (Izsák – Kerekegyháza)

Ziegler Németh Ferenc az első napon körbevezette a résztvevőket a településen, és megmutatta nekik a legérdekesebb helyeket, eldugott kis utcácskákat, az alkotók pedig maguk választották ki, mi az, ami megindítja művészi fantáziájukat. Az idei festmények témái között elsősorban ezek a helyi motívumok szerepeltek, például az izsáki templom, a régi utcák és más jellegzetes épületek, boltok. Különböző technikákkal dolgoztak: akvarellel, olajjal, akrillal, pasztellel. A művészek egy hetet töltöttek el együtt, és közben nemcsak alkottak a Vino étterem és panzió termében, hanem barátkoztak, beszélgettek és tanultak egymástól.

Angyal Anikó Asloviciu (Margitta – Erdély)

A szokásos zárókiállításon közel ötven alkotás kapott helyet: a realista festészet különböző ágait bemutató alkotásokat tekinthettek meg az érdeklődők, a hiperrealista vonaltól a szürreális dolgokig. A tárlat arra is felhívja a figyelmet, hogy Izsákon milyen sok látnivaló és érték található. Az alkotások egy része szponzorokhoz kerül, akik anyagilag támogatták az eseményt.

A fénykép a kiállításmegnyitón készült.

Az alkotótábor 13 hivatásos művésze: Angyal Anikó Asloviciu, Balogh József Zsolt, Buday Mihály, Cakó Ferenc, Harsányi Zsuzsanna, Gécseg András, Kalas András, Mezei Andrei, Papp Gábor, Salamon György, Suhaj Zoltán, Tömpe Emőke, Ziegler Németh Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetnek