Piros kalapban jön a csoda

Kétféle módon élhetjük az életünket: az egyik, hogy mindig várunk a csodára, a másik, hogy magunk teremtjük meg azt. A Fővárosi Nagycirkusz legújabb előadása, a Csodaláda elsősorban az álmaink megvalósításáról, a szeretet erejéről szól. Mindezt látványos keretbe foglalva: világhírű zseniális artisták produkcióin túl az olasz Commedia dell’arte műfajából ismert, olykor naiv és ügyetlen, de végtelenül kedves és jóindulatú Harlekin-karakterek társaságában.

KultúraSzijjártó Gabriella2023. 11. 05. vasárnap2023. 11. 05.

Kép: Anton Franke lett az Év bohóca Oroszországban 2011-ben

Anton Franke lett az Év bohóca Oroszországban 2011-ben
Fotó: Urbán Ádám

Mit rejthet a porond közepén az a hatalmas láda? Milyen kincsek lehetnek benne? És a többi kisebb-nagyobb ládikóban? A Fővárosi Nagycirkusz legújabb  előadásán kiderül: mind-mind egy-egy cirkuszi varázslatot ígér, kisebbet és nagyobbat. A Csodaláda című produkció egyszerre hagyományos és modern, klasszikus és újító. Helyet ad a legfinomabb balettnak és a modern hiphopnak, a tradicionális és a XXI. századi merész zsánereknek. Elismerés illeti a Jászai Mari-díjas rendező Fekete Pétert azért az ötletért is, hogy a nagyérdeműt a világ egyik legjobb bohócpárosa, Anton & Viktor Franke (akik egyébként társalkotókként is közreműködtek a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója mellett) kalauzolja végig az előadáson.

Nem lehet szó nélkül továbbmenni: az apa-fia bohócduó, a Kazah Állami Cirkusz művészei egyszerűen zseniálisak! Olykor Anton bűbájos kislányával kiegészülve a porondon, a legkülönbözőbb művészeti ágak között hidat teremtve mesélnek el egy szívhez szóló ünnepi történetet a szeretetről – szavak nélkül. A lenyűgöző pantomimtól a mesterien megszerkesztett színészi etűdökön át az „igazi” cirkuszi számig rendkívül széles a palettájuk, nem véletlenül többszörös fesztiváldíjasak; ezenkívül 2011-ben Anton lett az Év bohóca Oroszországban.

Az oroszországi Group Tightrope Walkers Antik immár három generáció óta mutatja be világszerte lélegzetelállító magasdrót-produkcióját. Fotó: Urbán Ádám

Ha a székbe szögező „hihetetlen!”-érzés a fokmérő, akkor nálam az Ethio Brothers ikária (lábzsonglőr) száma vitte el a pálmát. Nehéz elhinni, hogy az etióp fiatalok mindössze öt évvel ezelőtt találkoztak Addis Ababában, az Etióp Cirkuszban, és azóta töretlen alázattal dolgoznak, fáradhatatlanul gyakorolják szaltóikat, és mindezt Afrika pergő ritmusára adják elő.

Érdekes műfaji kísérletnek is tanúi lehetünk: Magyarországon először szerepel cirkuszban a jojó Shu Takada hatszoros jojóvilágbajnok japán művész közreműködésével. Shu hatévesen kezdett jojózni, technikáját folyamatosan fejlesztve nagy népszerűségre tett szert koreografált kétkezes trükkjeivel, amelyeket látványos táncmozdulatokkal és akrobatikus mutatványokkal ötvöz, egyedi előadó-művészeti stílusa magával ragadó. Szédületes levegőszámok, lenyűgöző mutatványok, bámulatos trükkök és ügyes kutyák váltják egymást az óriási piros kalap alatt, a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolája növendékeiből álló balettkar Harlekin-karakteres finom koreográfiájának kíséretében. Mindegyik csúcsteljesítmény, ami varázslatra vágyó nézőért kiált!

Jevgenyija Zavadszkaja (kötélszám) idén a cirkuszművészeti kategória nyertese lett a Young talents of Russia fesztiválon. Fotó: Urbán Ádám

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Fővárosi Nagycirkusz állandó törekvése, hogy a tradicionális cirkuszi családok gyermekeit elindítsa a nemzetközi hírnév felé. 

Ezért a Csodaládában két fiatal magyar artistának adtak lehetőséget, akik évek óta fellépnek a családi utazócirkuszokban.

A mindössze 13 éves Kraj Tiffany (rúdszám) a világhírű Donnert család nyolcadik generációs tagjaként születése óta a cirkusz világában él. Kisgyermekként nagyszülei kutyarevüjében segédkezett, nyolcévesen már saját produkcióval lépett a manézsba, 2018-ban az édesapja által megálmodott Diótörő című műsorban formálta meg a főszereplő Marika karakterét. Jelenleg a KSI tornaegyesületben szertorna szakon akrobatikát tanul.

A 16 esztendős Wertheim Deniel (zsonglőr) születése óta a cirkusz szerelmese, minden ága érdekli. Először egy bohóctréfát mutatott be két bátyjával közösen, később monociklin kezdett gyakorolni, majd édesapja és bátyja közös egykerekű számában csillogtatta meg tudását, 14 évesen már önálló bohóctréfákkal szórakoztatta a közönséget, most pedig gentleman stílusú labdapattogtató zsonglőrszámmal lép fel, egyszerre nyolc labdát is képes uralni.

 

Ezek is érdekelhetnek