Több mint szépségideál

Wittelsbach Erzsébet, később Ferenc József hitvese, közismert nevén Sisi kétségkívül a XIX. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Életét most az ő és a családja használatából megmaradt különleges tárgyakon keresztül ismerhetjük meg a Schönbrunn kincsei Gödöllőn című tárlaton, amely január végéig látogatható.

KultúraB. Pintér Dalma2023. 11. 12. vasárnap2023. 11. 12.

Kép: Erzsébet császárné hermelinegyüttese, Fotó: Németh András Péter

Erzsébet császárné hermelinegyüttese
Fotó: Németh András Péter

A bécsi schönbrunni kastély nagy sikerű, Erzsébet császárné nevet viselő, egyre gyarapodó kollekciója a világ legnagyobb Sisi-gyűjteménye, mára több mint ezer darabot számlál. A legérdekesebb relikviákból a szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, Sisi on Tour címmel, és azt Ausztrián kívül elsőként az uralkodó legkedvesebb magyar kastélyában, a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatják be.

A halála 125. évfordulójának méltó emléket állító kiállítás több szempontból kivételes. A kétszáz darabos, értékében is egyedülálló műtárgyállományban olyan személyes használati tárgyak is helyet kaptak, amelyek testközelből nem (többségük még a schönbrunni múzeumban sincs kiállítva) vagy csak nagyon ritkán láthatóak. A kiállítás öt tematikus egységen át kalauzol bennünket Sisi életében, gyermekkorától egészen a halála után körülötte kialakult mítoszig, hogy megsejthessük a személye köré épült kultusz titkát.

Fotó: Németh András Péter

A királyné stílusos, egyedi ruhakollekciójának darabjai már az első helyiségben megragadják és végigvezetik a figyelmet a tárlaton. Megtekinthetjük a selyemruháját, a főkötőjét és a gyermekkori cipőt, amelyet a keresztelőjén viselt. Olaj vászonképen a Ferenc Józseffel 1854-ben kötött házassága után új méltóságának jelképeként hermelinköpenyben tündököl Erzsébet császárné, de láthatjuk a királynét magyar viseletben is. Pompás öltözékei – akárcsak a korfui ruhatárából származó krémszínű, csipkebetéttel gazdagon hímzett, rózsaszínű selyemszegélyekkel díszített nyári ruha – mesélnek, milyen is lehetett valójában a filmekből, regényekből, legendákból ismert Sisi.

Ő maga akaratlanul is diktálta a divatot. Zsófia főhercegnő is csodálta menye ízlését, amely egyszerű, ugyanakkor elegáns volt. Egyre tökéletesedő szépsége idővel teherré vált számára, hiszen a kíváncsi tekintetek minden apróbb szépséghibát észrevettek, sőt a sajtó is írt róla. Az 1879-es ezüstlakodalmán például azt kifogásolták, hogy a császárné a csipkemantilláját már az előző években viselte.

Fotó: Németh András Péter

Szépsége: a pompás hajviselete, bőre és karcsú alakja a védjegyévé vált. Persze, ez nem csupán a természet adománya volt, hanem gondos ápolás eredménye. Napi rutinja rendszeres kellékeit, az asztali tükrét, fésülködőköpenyét, ágykabátját testközelről megcsodálhatjuk. Ugyanebben a kiállítótérben kaptak helyet egyebek mellett a szépségreceptjei, a tornanadrágja és a lovaglós viselete is. A sportot már fiatal lányként megtanulta, egyfajta menekülést jelentett számára az udvari élet elől.

Kiállították a császár uralkodói jelmondatával és a magyar Szent Koronával díszített, kis aranyozott tartályt, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. Szintén aranyból készült, apró, különleges ereklye az a medalion, amelyben Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképe található. A tárgyat a gyerekek ajándékozták az édesanyjuknak a születésnapjára, karácsonyra.

Fotó: Németh András Péter +36208281361

Erzsébet császárné az idő előre­haladtával egyre visszahúzódóbb lett. Társaságban az arcát rendszerint eltakarta a bámészkodók és a fényképészek elől. A tárlaton látható vörös színű legyező, a selyemből készült, csipkével díszített, 25 centiméteresre összecsukható fekete napernyő vagy a csipkefátyol igazán különleges öltö­zék­kiegészítői voltak.
Látjuk a császári család tagjait portréfestményeken, illetve mind­annyiukat együtt egy közös képen, háttérben a schönbrunni kastéllyal. Emellett dokumentumok (Erzsébet táviratai), textilek (Rudolf trónörökös vadászmellénye), porcelánok (például az ischli villában használt egykori étkészlet), személyes tárgyak (Ferenc József cigarettatárcája, rózsakvarc pecsétnyomó) regélnek Sisi életéről.

Fotó: Németh András Péter

Erzsébet és Ferenc József abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szerelmi házasságot kötöttek. A közösen viselt sorscsapások (Rudolf fiuk elvesztése), a jövőről alkotott elképzelések is összekapcsolták őket. Az utolsó esztendőkben (1890-es évek körül) rendszeresen voltak a francia Riviérán eltöltött nyaralások. Ezeknek az alkalmaknak a relikviáit (például menükártyát) őrzi a kiállítás záróhelyisége. Ugyanitt kapott helyet a királyné egy posztumusz festménye, amelyet Horovitz Lipót híres magyar festő készített Ferenc József megrendelésére.

A császárt súlyosan érintette felesége erőszakos halála. A merénylet megerősítette azt a mítoszt, amelyet Erzsébet életében felépített: a története, a személyisége, az extravagáns jelleme máig lenyűgöz bennünket.

A kiállításmegnyitón Ujváry Ta­más, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója elárulta, hogy a műtárgyak kicsomagolása során meglelték az uralkodó alsóneműjét. Annak a derékmérete csaknem megegyezett a királyné bokaméretével. Mint kiderült, a szóbeszédek sem túloztak: Sisi valóban olyan karcsú volt, mintha kétbokányi lenne a dereka.

Fotó: Németh András Péter

Czédly Mónika divattervező Sissi királyné ruháinak hiteles másolatait készítette el az utóbbi években. Ükapja, D’Elia Ferenc 1886 májusában nyitotta meg üzletét Budapesten, a Dorottya utca 8. szám alatt. Azóta is a varrás a család igazi hivatása. Mónika kislány kora óta rajzolja Erzsébet királyné koronázási ruháját, az általa készített menyasszonyi ruhákban rendszeresen jelennek meg elemek ebből a darabból. Lassan húsz éve kutatja a magyarok kedvenc királynéjának életét és főleg ruháinak történetét. Mára 14 Erzsébet-ru­ha-re­konst­ruk­ciót csodálhatnak meg az érdeklődők, amelyek vándorkiállításokon szerepelnek itthon és Európa-szerte.

 

Ezek is érdekelhetnek