Borok királya és társai

Tokajban rengeteg a látnivaló, de ha csak tehetjük, ne hagyjuk ki ottani látogatásunkkor a város bormúzeumát se. A 2015-ben megnyílt intézményben izgalmas kalandok várják az érdeklődőt, aki nemcsak nemespenész borította ópalackokat meg szőlőművelő, hordókészítő szerszámokat láthat, de megismerkedhet a terület hagyományos értékeivel és a nagyvilág termőterületeivel is.

KultúraBalogh Géza2023. 12. 09. szombat2023. 12. 09.
Borok királya és társai

Vinum Regum, Rex Vinorum, azaz a királyok bora, a borok királya – állítólag XIV. Lajos francia király kiáltott így fel, mikor először megkóstolta a tokaji aszút. A híres mondást mind a mai napig gyakran idézik koccintgatás közben a borszerető hazánkfiai, de a külföldi ínyencek közt is előkelő helyen áll a tokaji – és a nemcsak az aszú, hanem például a furmint és a hárslevelű is. A legismertebb tokaji nedű természetesen az aszú, amelyről – a Napkirályon kívül – a legnagyobb orosz cár, Nagy Péter is elragadtatottan beszélt: „Engem eddig nem győzött le senki és semmi, de tegnap este legyőzött a tokaji bor.”

 

Sok más híresség dicsérő szavai is szerepelnek a Világörökségi Bormúzeum bemutatótermeiben, ahol órákat elbolyonghat az ember, annyi az érdekesség. A huszonhét települést felölelő tokaji borvidék 2002-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, és már akkor megfogalmazódott a múzeum létrehozásának ötlete. A nyitásra 2015-ig kellett várni.

– A város egyik legrégibb épületében, az úgynevezett Serházban alakították ki gondos tervezés után a négy szinten elhelyezkedő múzeumot, melyet évről évre sokan keresnek fel. A nagyérdemű itt megismerkedhet a térség szőlőtermesztésének és borkészítésének történetével – mutatta be az intézményt a tokaji múzeum igazgatónője, Nagyné Bősze Katalin.

Ottjártunkkor legtöbben egy nagy tábla előtt csoportosultak, amelynek segítségével a különféle borok szag-, illetve ízmintáival ismerkedtek, mások a hegyvidék termőtalaját bemutató tárlatot tanulmányozták, sokan pedig arra keresték a választ, hogy melyik ételhez milyen borok illenek. Itt mi is hosszabban elidőztünk, és megtudtuk, hogy például a marhahúshoz furmint, a sertéshez száraz szamorodni, a vadhoz ófurmint, a libához, illetve a gyümölcsökhöz pedig aszú dukál.

 

De megtudhattuk azt is, hogy manapság hat szőlőfajtából készíthetnek a Hegyalján bort, ám a filoxéria előtt több mint százötven fajtát termesztettek a Bodrog mentén. Olyan, mára már eltűnt fajtákat például, mint a balafánt, a bajnárt, a kecskecsecsűt, a kübelit, a betyárt, a kolontárt, s az aligotét. Azokból is remek borok készültek, de a mostaniakat se véletlenül kedvelik annyian.

Bormúzeum a Serházban

A Világörökségi Bormúzeumnak helyet adó egykori Serház 1790 körül épült. Erről egy kéziratos várostérkép tanúskodik, melyen az egyemeletes épület mellett a terület Serház utcai frontján két szárazmalom is elhelyezkedett. Tulajdonosa ekkor a magyar királyi kincstár volt. A vastag falú, barokkos kőpárkányzatú ablakokkal ellátott építmény alsó szintjén voltak a sernevelő helyiségei, ezektől boltozatos csatorna vezetett a Bodrogig. Az emeleti szinten valószínűleg a serfőzde munkásai és a kincstári uradalom alkalmazottai laktak.

A XVIII. és főleg a XIX. században jelentős zsidó bevándorlás történt Morvaországból és Galíciából Magyarország irányába. Közülük sokan Tokaj-Hegyalján telepedtek le, akiknek a fő tevékenységi körébe a borkereskedelem tartozott. Jövedelmező tevékenységük folytán nagy vagyonra tettek szert, és fontos gazdasági kulcspozíciókat töltöttek be Tokaj-Hegyalján. A Serházat is megvásárolták, s benne 1874-ben zsidó iskola, valamint rituális fürdő (mikve) létesült. A tantermek az emeleten, a fürdő pedig a földszinten lett kialakítva, de itt lakott többek között a rabbi, a hitközségi jegyző, a főkántor és a sak­ter is. Az iskolát 1948–50-ben államosították, és az épületben lakásokat, illetve egy kerámiaműhelyt létesítettek. A fokozatosan romló állapotú ház aztán európai uniós és önkormányzati forrásokat felhasználva teljes felújításon ment keresztül, és 2015 novemberétől mint tokaji Világörökségi Bormúzeum várja a látogatókat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek