Kaszás Attila nyomdokain jár

Csankó Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat. A színművész – aki 2023-ban már harmadszor került a döntőbe – a most elnyert díjat édesanyja emlékének ajánlotta.

KultúraSzijjártó Gabriella2023. 12. 18. hétfő2023. 12. 18.
Kaszás Attila nyomdokain jár

Hazánkban a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés a Kaszás Attila-díj, a jelöltek ugyanis három szinten – a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt – is megmérettetnek. A tizenöt évvel ezelőtt alapított szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A verseny első fordulójában a hazai színtársulatok választhatták ki maguk közül a díjra leginkább érdemesnek tartott jelöltet. A második fordulóba 41 színművész jutott be, akik titkos szavazással döntöttek arról, kiket juttatnak a harmadik körbe. Végül Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház, Fila Balázs, a József Attila Színház művésze, valamint Fehér László, a Forte Társulat tagja mérkőzhetett meg a közönség kegyeiért.
A döntős színművészekre idén a korábbi éveknél jóval nagyobb számban, csaknem hatezren adták le voksukat. A Kaszás Attila-díjat 2023-ban végül mintegy 2500 szavazattal Csankó Zoltán érdemelte ki – adta hírül az MTI. A nézők széles körben ismerhetik a Jászai Mari-díjas színészt nem csak a színpadokról, de többek közt Christoph Waltz vagy John Travolta szinkronhangjaként is.

A színművész – aki 2023-ban már harmadszor került a döntőbe – a most elnyert díjat édesanyja emlékének ajánlotta: „Édesanyám személyesen is ismerte Kaszás Attilát. Végigizgult két döntőt, amibe a korábbi években már bekerültem, és szinte megszállottan szerette volna, hogy megkapjam ezt a díjat. Sajnos egy évvel ezelőtt váratlanul elhunyt, így nem érhette meg, hogy most a Kaszás Attila-díj kitüntetettje lettem.”

KORÁBBI DÍJAZOTTAK: Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt, Orosz Ákos, Földes Tamás, Rusznák András, Harsányi Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetnek