Régről mesélő festmény

Egy eddig ismeretlen Tihanyi Lajos-remekművel bővült a magyar művészet panteonja. A Tájkép Margit híddal című festmény több mint százéves lappangás után került elő, és december 2-tól két héten át a nagyközönség is megcsodálhatja a Virág Judit Galériában, mielőtt árverésre bocsátják. Addig is a múltról mesél.

KultúraSzijjártó Gabriella2023. 12. 05. kedd2023. 12. 05.

Kép: Tihanyi Lajos: Tájkép Margit híddal

Tihanyi Lajos: Tájkép Margit híddal

Tihanyi Lajos rövid életében alig harminc év jutott az alkotásra – három évtized alatt mégis rendkívül gazdag életművet hozott létre. Harmincéves korában a magyar expresszionizmus nagymesterévé emelkedett – ennek ellenére úgy halt meg, hogy nélkülöznie kellett a tehetségének kijáró elismerést itt­hon és külföldön egyaránt. Amikor 1938-ban váratlanul, alig 53 évesen elhunyt egy párizsi kórházban, az ott élő magyar emigránsok kis csoportja kísérte utolsó útjára.

Hogy hagyatéka nem semmisült meg, az kizárólag három barátja: Brassai, Jacques de la Fregonniére és Marton Ervin önzetlen gondoskodásának és szeretetének köszönhető. Ők őrizték meg életművének jelentős részét: festményeket, rajzokat, grafikákat (a rendelkezésre álló lista szerint összesen 178 alkotást), ezenfelül írásait, levelezését, feljegyzéseit, emléktárgyait.

Tihanyi Lajos rövid életében alig harminc év jutott az alkotásra 

Napjainkban Tihanyi Lajos az egyik legkeresettebb klasszikus magyar festő, alkotásaiért az árveréseken gyakran százmillió forintnál is többet adnak. Sőt! A hallássérült művész Pont Saint-Michel című festménye 220 millió forintért kelt el 2017-ben a Virág Judit Galéria árverésén, ami akkor a magyar aukciók történetének harmadik legmagasabb eladásának számított.

December 16-án a Kongresszusi Központban újra ennek a galériának a téli árverésén kerül kalapács alá egy különleges sorsú Tihanyi-festmény. A most előkerült Tájkép Margit híddal ugyanis puszta létezésével is megdöbbentette a szakértőket, merthogy a semmiből tűnt fel. A kép mintegy száz éven keresztül egy magyar család rejtett kincse volt, a monográfiákban csak utalásszerűen szerepelt.

A kép Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner Já­nos egykori villáját örökíti meg, miközben a Duna és a Margit híd is tökéletesen látszik a távolban. A Monarchia idejének sikeres építésze, kivitelezője családjának építette a palotát, minden tudásával és szeretetével. Engedélyt kapott rá, hogy körbeépítse Gül baba türbéjét, cserébe az ajtót mindig nyitva tartotta a látogatók, zarándokok előtt. A villa a II. világháború alatt több találatot is kapott, végül 1969-ben lebontották.

Az árverésen a festmény 80 millió forintos kikiáltási árról indul. Az igazi konstruktív expresszionista remekmű értékét növeli, hogy rendkívül ritka a budapesti tematika a Tihanyi-életműben, és úgy általában a magyar klasszikus festészet legmagasabb szintjén is. További különlegessége, hogy készült egy párja, amelyről mindössze egy fekete-fehér fénykép maradt fenn. A fo­­tón megörökített alkotás lehetett a vázlat, míg a most előkerült festmény maga a fő mű, amelyet de­cember 2-tól két héten át a nagyközönség is ingyenesen megtekinthet a Falk Miksa utcai galériában.
 

 

Ezek is érdekelhetnek