Egy igazi görög sorstragédia

„Nem vagyok egy angyal, és nem is szeretnék úgy tenni. Ez nem az egyik szerepem. Viszont ördög sem vagyok. Én egy nő és egy komoly művész vagyok, és szeretném, ha így ítélnének meg” – mondta magáról Maria Callas. A világ leghíresebb operadívája és legnagyobb szopránja száz évvel ezelőtt, 1923 decemberében született. Életében a mennyországot és a poklot is megjárta.

KultúraPuskás Kati2024. 01. 02. kedd2024. 01. 02.

Kép: La chanteuse grecque Maria Callas signant des autographes au théâtre des Champs-Élysées à Paris, en France, le 7 décembre 1973. (Photo by Michel GINFRAY/Gamma-Rapho via Getty Images), Fotó: Michel GINFRAY

Maria Callas signant des autographes à Paris
Maria Callas
Fotó: Michel GINFRAY

María Ána Szofía Kekilía Kalojeropúlu New Yorkban született. Bevándorló apja a könnyebbség kedvéért a Callas nevet adta lányának, aki tizennégy éves volt, amikor a szülei elváltak, és édesanyjával visszaköltözött Görögországba: az athéni Nemzeti Konzervatórium növendéke lett. Tanára, Elvira de Hidalgo szoprán énekesnő az éneklés mellett a színpadi viselkedésre is oktatta a gátlásos fiatal lányt.

Una grande voce, azaz egy nagy hang – mondta róla tanítómestere, Tullio Serafin, aki aztán fáradságos munkával megteremtette belőle az „isteni dívát”. Tízévi kitartó gyakorlással, skálázással sikerült enyhíteni az énekesnő hangjának a regiszterek közötti hangtöréseit.

Maria Callas on Stage
A karizmatikus szoprán énekesnő két hangválságon is átesett. Fotó: Bettmann

Az énekesnőre nyomasztó súlyként nehezedett kövérsége is, és az, hogy szemüveg nélkül szinte vakon botorkált a színpadon, annyira rövidlátó volt. Az ötvenes évek elején hosszabb ideig tartózkodott Amerikában, és alig lehetett ráismerni, amikor visszatért Milánóba: két év alatt negyven kilótól szabadult meg. Meglepő fogyásáról olyan elképesztő tippek jelentek meg a lapokban, mint hogy például galandférget nyelt. A dí­­va alacsony kalóriatartalmú étrendjével magyarázta a változást. Egyes kritikusok a szemére vetették, hogy fogyásával hangja veszített erejéből és gazdagságából, ugyanakkor elismerték, hogy sokkal meggyőzőbb lett a törékeny női szerepekben. Bár ezentúl mindig ügyelt a súlyára, imádott főzni, utazásai során gyűjtötte a recepteket, még egy szakácskönyvet is kiadott.

Callas korán megtalálta azt a férfit, akire rábízhatta magát. Giovanni Battista Meneghini, a jó családból való, vagyonos nagyiparos első látásra beleszeretett a nála jóval fiatalabb – akkor még kövér, ismeretlen – énekesnőbe. Feleségül vette, és a menedzsere lett: ő döntött a szerepekről és a fellépti díjakról, amelyeket minden előadás után egyre feljebb srófolt.

Maria Callas with Aristotle Onassis
A sajtó többször is Onasszisz „rabszolganőjének” titulálta az énekesnőt. Fotó: Hulton Deutsch

Ám 1959-ben jött a végzetes fordulat: a sikerei csúcsán járó operadíva beleszeretett a görög hajómágnásba, Arisztotelész Onassziszba. Elvált a férjétől. A rajongói megbocsátották ezt a  „ballépését”. Onasszisz is elvált a feleségétől, Tinától, akinek a beleegyezését állítólag a híres Hope gyémánttal sikerült megvásárolni.

Callas bolondulásig szerette Onassziszt, a sajtó többször is a görög „rabszolganőjének” titulálta az énekesnőt. Bár mindketten Párizsban éltek, mégsem költöztek egy fedél alá: a Foch sugárúton voltak házaik, nem messze egymástól.

„Először a súlyomat veszítettem el, majd a hangomat, végül Onassziszt” – mondta egy interjúban Callas, miután szerelme feleségül vette az elhunyt amerikai elnök özvegyét, Jackie Kennedyt.

A díva ekkor – már túl a második hangválságán – tett még egy utolsó kísérletet a színpadi visszatérésre. Világ körüli hangversenykörútja sikeres volt, bár a kitörő lelkesedés nem annyira hangjának, mint inkább a karizmatikus énekesnőnek szól. Akik látták egyetlen filmjében, a Pasolini rendezte Médea címszerepében, sosem felejtik el őt. Ugyanaz a varázserő, tűz-láng szenvedély, drámaiság sugárzik belőle, mint a görög sorstragédiák hősnőiből.

Maria Callas 1977. szeptember 16-án, délután fél kettőkor szívinfarktusban halt meg. Szeptember 20-án helyezték örök nyugalomra a párizsi Père-Lachaise temetőben. Hamvait ellopták. Miután sikerült visszaszerezni, Callas korábbi kérésének megfelelően az Égei-tengerbe szórták.

Maria Callas
Fotó: Hulton Deutsch

 

Értékes hagyaték. Maria Callas személyes tárgyait 2000-ben bocsátották árverésre Párizsban. A bevétele 9,3 millió frank volt. A legdrágábban egy mindenhová magával vitt kabalaképe kelt el, 900 ezer frankot adott érte egy névtelenségbe burkolózó európai műgyűjtő. Az ismeretlen XVIII. századi olasz festőnek a Szent Családot ábrázoló festményével későbbi férje ajándékozta meg Callast 1944 augusztusában, a nemzetközi hírnevét megalapozó veronai – Ponchielli Giocondájában való – fellépése előtt. Az operacsillag a fényképméretű műalkotást minden fellépésére magával vitte, és csak akkor lépett a színpadra, amikor kezébe vehette. Előfordult, hogy magánrepülővel hozatta el, ha otthon felejtette.

 

 

Ezek is érdekelhetnek