Indulatok örvénye az iskolában

A tanári szoba című mozifilm hazájában több díjat nyert, és Németország Oscar-nevezettje. Kiderül belőle, hogy tanárnak lenni ott sem könnyű, de ennél sokkal többről szól. Az, ami a filmbeli iskolában történik, az intézmény egyik legjobb tanárának és egyik legtehetségesebb diákjának közös tragédiája, s megmutatja, hová vezet, ha a széles körben elfogadott „normák” és szabályok mögül hiányzik az emberség.

KultúraDulai Sándor2024. 01. 26. péntek2024. 01. 26.
Indulatok örvénye az iskolában

Az elhivatott, fiatal Carla – akit Leonie Benesch alakít kitűnően – a hetedikesek osztályfőnöke egy jó nevű kisvárosi iskolában. Matekot tanít, és óráit izgalmassá, játékossá tudja tenni. Legjobb tanítványa, Oskar Kuhn különösen élvezi ezt, s minden rendben levőnek látszik, amíg az egyik gyereket – egy török fiút – meg nem gyanúsítják lopással. Ártatlansága hamar bebizonyosodik, de az iskola felbolydul, Carlát pedig – aki lengyel bevándorolt szülők gyermeke – mélységesen zavarják a „nyomozás” tanári módszerei, az, ahogyan kollégái a diákokat egymás megfigyelésére, besúgásra biztatják.

Véletlenül szemtanúja lesz annak, amikor egy kolléga meg­dézsmál­ja a tantestület kávépénzét. 

Ekkor támad az az ötlete, hogy ka­bátjának zsebébe beleteszi a pénztárcáját, s székére akasztva ráirányítja laptopja kameráját. A tanáriba visszatérve hiányzik a pénze, s a kamera „leleplezi” az intézet könyvtárosnőjét, azaz a blúzát, mert az arca nem látható. Amikor négyszemközt arra kéri, ne tegyen többet ilyet, a nő felháborodik és mindent tagad, de az igazgatónő – Carla tiltakozása ellenére – eléje tárja a felvételt. A könyvtárosnő személyiségi jogaira hivatkozik, s arra, hogy más is viselhet ilyen blúzt. Egyértelmű azonban, hogy másnak nincs ilyen az iskolában, s a vizsgálat befejezéséig igazgatója szabadságra küldi.

A gyanúsított ráadásul a hetedik osztály legjobb tanulójának, Oskarnak az édesanyja, aki egyedül neveli őt, s nem a legjobb körülmények között. A tantestületben, a szülők között és az osztályban is összecsapnak az indulatok, s Oskar kedvenc tanárnője ellen fordul: ellopja a laptopját a tanáriból és a folyóba dobja, eltüntetve ezzel a bizonyítékot. Ezek után felfüggesztik, nem léphet be az iskolába. Ő azonban mégis jön, és nem hajlandó hazamenni, rendőrök viszik el. Tanárnője ez ellen is hiába tiltakozik, s az asztalon csak a bűvös kocka marad, melyet Oskar tőle kapott ajándékba. 
Ilker Catak filmje – a rendező török származású – nem az a film, ahol happy end van, helyette marad a kérdés: miért éppen a két legrokonszenvesebb szereplő bűnhődik – egymással is szembekerülve – ott, ahol szinte mindenki felelős? S vajon mit érezhet a tolvaj – az anya –, aki tönkretette gyermekét!?

 

Ezek is érdekelhetnek