Pokoljárás Erdélyben

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949. március 2-án kezdődött meg az erdélyi magyar nemesség kényszerlakhelyre telepítése. Az évforduló emlékére szervezett mozipremiert és beszélgetést az MCC Magyar Összetartozás Intézete: az alkotópár, Margittai Gábor igazgató és Major Anita igazgatóhelyettes Aranyszőnyeg című dokumentumfilmje a gernyeszegi Teleki-kastély feltámadását és a hányatott sorsú család küzdelmeit állítja fókuszba.

KultúraSzijjártó Gabriella2024. 03. 10. vasárnap2024. 03. 10.

Kép: Gróf Teleki Mihály mint rókatelepi fuvaros

Gróf Teleki Mihály mint rókatelepi fuvaros

Az „erdélyi Loire”, azaz Maros-völgy csodálatos tájain található a gernyeszegi különleges barokk kastély. A csaknem fél évezredig Teleki-tulajdonban lévő Gernye­szegen született többek között a marosvásárhelyi Teleki Tékát megalapító Teleki Sámuel gróf, de itt látta meg a napvilágot a tragikus sorsú miniszterelnök, Bethlen István is.

A kastélykertben áll egy hatalmas Ginkgo biloba-fa. A páfrányfenyőkről köztudott, hogy nagy túlélők. A Teleki-park fája is túlélte a kommunizmus pusztításait. Abban a korszakban, amikor mindent tönkretettek, megsemmisítettek, ami a nemességhez köthető volt: az emberektől a kastélyon, berendezésen és kultúrkincsen át bizony egészen a növényzetig.

A dokumentumfilm készítői: Major Anita és Margittai Gábor. Fotó: Kállai Márton

Az 1949 márciusában elűzött Telekiek az ősszel lehulló, földet aranyszőnyegként beborító páfrányfenyőlevelek fájóan szép emlékét őrizték a szívükben, erre utal Margittai Gábor és Major Anita dokumentumfilmjének a főcíme. Az egyedülálló kordokumentum, valamint a vetítést követő pódiumbeszélgetés – a film főszereplőivel, gróf Teleki Juliannával és gróf Teleki Kálmánnal – bemutatja az erdélyi arisztokrácia sorsát.

Az egyik leghíresebb magyar történelmi családnak, a Telekieknek a hanyatlása a Tria­nont követő 1921-es földreformmal kezdődött, amikor a földbirtokosok egyetlen településen tarthatták meg földjeiket. „Nagyapám kénytelen volt lemondani uzdiszentpéteri ezer hold szántójáról, hogy megtarthassa a gernyeszegi kastélyhoz tartozó uradalom 300 hold szántóját. Később édesapám, Mihály vette át a birtok vezetését: hangyaszorgalommal és nagy szakértelemmel gazdálkodott, hogy ekkora birtokvesztés mellett is fenntarthassa a kastélyokat” – magyarázta Teleki Kálmán, aki kétévesen élte át, hogy 1949. március 2-ról 3-ra virradó éjszaka szüleivel és testvéreivel elhurcolták a kastélyból Marosvásárhelyre, egy dohos 25 négyzetméteres szuterénlakásba. Ezen a kijelölt kényszerlakhelyen kellett meghúzód­niuk, nagy szegénységben.

Teleki
Gróf Teleki Mihály és felesége, Tisza Aimée

Gernyeszeg utolsó urát, gróf Teleki Mihályt rövid időre a Duna-csatorna építésére vezényelték, majd nyugdíjazásáig az ezüstróka-tenyészeten dolgozott kocsisként. A városi vágóhídról szekéren szállította a döghúst a rókatenyészetre. „Amikor hazajött, lavórban megmosakodott, szépen felöltözött és elment beszélgetni; nagyon szerette az embereket” – emlékezik Julianna lánya. Édesanyja, Tisza Aimée a négy gyermeket nevelte, emellett az iskoláztatásuk költségeinek előteremtésére idegen nyelveket tanított. „Sokat köszönhetünk néhány jószívű embernek. Az egyik hatgyermekes szomszédunk megengedte, hogy hetente egyszer használhassuk a fürdőszobájukat. Egy családi barátunk pedig örökbe fogadta és a nevére vette Kálmán öcsémet, hogy egyetemre járhasson – a Teleki névvel ugyanis ezt nem tehette meg.”

Így sem hagyták őket békén, állandó zaklatás és ellenőrzés volt az osztályrészük. A négy gyermek közül Erzsébetet koholt vádak alapján 1957-ben 15 év börtönre ítélték, és csak a politikai foglyok 1964-es amnesztiájával szabadult. Juliannát kirúgták oktatói állásából. Bátyjukat, Mihályt korán elvesztették.

„Édesanyám 1949 után soha többet nem ment Gernyeszegre, édesapám kijárt a kriptához – meséli Kálmán. – Szinte állandóan terítéken volt a kivándorlás gondolata is, de a szüleimben nem volt elég erős a késztetés. Aztán mi, fiatalabbak mégis kiszivárogtunk, és végül édesanyám a Nyugaton maradás mellett döntött. Édesapám – bár biztos nem volt neki könnyű, de – elfogadta a kemény Tisza lány felesége elhatározását, és követte.

Gróf Teleki Mihály 1984-től élt gyermekei­vel Nyugaton – olyan négy évet, amelynek során újra boldog lehetett. Az Aranyszőnyeg című dokumentumfilm gerincét képezi Teleki Mihály 1987-ben, néhány hónappal halála előtt rögzített életútinterjúja – megható a grófnak a tragikus sorsán felülemelkedő eleganciája és páratlan humora.

Teleki Károly gróf nem adja fel. Szeretné, hogy a gernyeszegi kastély visszanyerje régi fényét, és a felújítás után múzeumként, valamint kulturális központként üzemeljen. Fotó Beliczay László

De mi történt a gernyeszegi Teleki-kastéllyal? Szerencsére 1950-ben állami feladatkört kapott: gyermekotthon és tüdőszanatórium lett, így nem érte olyan mérvű pusztítás, mint az erdélyi kastélyok többségét. A Bel­giumba nősült és részben visszatelepült Teleki Kálmán és családja visszaigényelte a kommunizmus idején államosított épületet. Öt év pereskedés után, 2006-ban szolgáltatták vissza, de csak 2011-ben költözött ki onnan a tuberkulózis által veszélyeztetett gyermekek otthona, így a Teleki család csak ezt követően vehette birtokba.

Teleki Kálmán gróf a feleségével, az ugyancsak nemesi származású Földváry Nicole-lal napjainkban komoly erőfeszítéseket tesz, hogy visszaadja az épület régi pompáját. Csakhogy a kastélyhoz már nem járt szántóföld, csak némi legelő és egy olyan erdőrész, ami miatt perben állnak a román állammal, ugyanis az állami erdészet visszaköveteli tőlük az „indokolatlanul” átadott birtokrészt…

A XIX. században éppen a Telekiek fogalmazták meg, hogy egy négyzetméternyi kastélyt egy hold birtok tart el.

A román joggyakorlatban éppen a fordítottját érvényesítik: a kastélyhoz nem adták vissza a fenntartáshoz szükséges birtokokat, így bizonytalanítva el a jogos tulajdonos örökösöket.

A házaspár és a mögöttük álló családi egyesület azonban nem tágít. A családtagok anyagi támogatásával a 22 szobából álló kastély egy részét rögtönzött múzeumnak rendezték be. A pandémia előtt pedig tartottak itt lakodalmakat, koncerteket, kiállításokat, a kertben pedig zenei fesztivált, aztán elapadtak a források. Ám úgy tűnik, hogy a kastély sorsán éppen a Covid-járvány „lendített”: nemrég a Hívogató Románia turisztikai program keretében olyan pályázati összeghez jutottak, amely lehetővé teszi, hogy a Teleki-kastély jelentős részét felújítsák. Így a rekonstrukciót követően múzeumként, kulturális és rendezvényközpontként üzemelhet majd a hatalmas épület.

„Egy dolog biztos: nem akarjuk eladni – mondja gróf Teleki Julianna. – Tudjuk, hogy ebből nem fogunk meggazdagodni, de itt nincsenek észérvek, csak érzelmek.”

Az örökösök néhány szobát próbáltak múzeumként berendezni: így éltek a Telekiek a gernyeszegi kastélyban. Fotó: Beliczay László

A kényszerkitelepítés után a sáromberki kastélyban élő családtagok a Teleki Téka épületében, szűkös folyosókon és egy apró lyukban húzhatták meg magukat évekig, többek között egy szekrény tetején találva alvóhelyet. Teleki Gemma grófnő haláláig abból tartotta fenn magát, hogy Marosvásárhely belvárosában virágot és zöldséget árult.

 

 

Ezek is érdekelhetnek