Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült könyvet

A Magyarország 365 fotópályázat válogatott képeiből készült Magyarország fotóalbuma című könyvet kedden Budapesten, a Magyar Zene Házában mutatták be.

KultúraMW 2024. 04. 16. kedd2024. 04. 16.

Kép: A Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült könyv példányai a kötet bemutatóján Budapesten, a Magyar Zene Házában 2024. április 16-án, Fotó: MTI/Soós Lajos, Forrás: MTI

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült könyv példányai a kötet bemutatóján Budapesten, a Magyar Zene Házában 2024. április 16-án
Fotó: MTI/Soós Lajos Forrás: MTI

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, a Magyarország 365 fotópályázat kezdeményezője a könyvbemutatón arra emlékeztetett, hogy 

a pályázatot öt évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy magas színvonalú alkotásokon keresztül mutassák be Magyarország büszkeségeit: tájait, természeti kincseit, épített örökségeit, korszakos épületeit és közösségeit.

Mint mondta, az elmúlt öt év pályázataira 120 ezer képet küldtek be profi és amatőr fotósok.

Az államtitkár fontos mérföldkőnek, a "hazaszeretet albumának" nevezte a bemutatott kiadványt. Szerinte a kötet nemcsak képek sorozata, hanem korrajz és esztétikai lajstrom. A kiadványban benne van minden, ami sajátosan magyar és az is, ami minden embernek érthető

 – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Kiemelte: a válogatásalbumban 187 szerző 274 alkotása látható, az elmúlt évek legnépszerűbb képei. Az album a jövő héttől lesz elérhető a könyvesboltokban. A képek egy online galériában is megtekinthetők – mutatott rá.

Dömötör Csaba köszönetet mondott az alkotóknak, akik képeikkel támogatták az album elkészültét, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft munkatársainak, akik nemcsak az album előkészületeiben tevékenykedtek, hanem koordinálják a Magyarország 365 program egészét.

FODOR Csaba; KAISER Ottó; DÖMÖTÖR Csaba
Fotó: MTI/Soós Lajos 
Ez is érdekelhet

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, 

készül egy Magyarország útikönyv is, amely a tervek szerint még idén megjelenik.

Úgy érzem, ez az a könyv, amely elérte azt a szintet, amit mi vártunk

 – hangsúlyozta Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrielnöke, hozzátéve, hogy nagyon magas színvonalú könyv jött létre.

Mint mondta: 

noha 187 szerző munkája látható a 325 oldalas könyvben, sok ezer pályázó és több tízezer kép kellett hozzá, hogy ez az esszencia létre jöhessen.

Elmondása szerint tankönyvnek is tekinthető az album, mert akit érdekel a fotográfia, megnézheti, hogy világszínvonalú szerzők milyen technikával, milyen módszerrel valósítják meg az elképzeléseiket.

Fodor Csaba, a verseny lebonyolításában közreműködő Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy gazdasági társaságukat tavaly alapították azzal a céllal, hogy szakmai közösségépítő kezdeményezéseken keresztül lehetőséget biztosítsanak a magyar fotográfusok közössége számára.

Mint mondta, tavaly a Batthyány Lajos Alapítvány által szervezett 365 fotópályázat már társaságuk közreműködésével valósult meg.

Fodor Csaba arról is beszélt, hogy 

a Magyarország 365 online galériában elérhető képanyagot folyamatosan fogják bővíteni.

Az online galéria és más hasonló szakmai kezdeményezéssel is az a céljuk, hogy a magyar nappalikat ne csak amerikai sárga taxikat ábrázoló képek díszítsék, hanem Magyarországot bemutató, értékálló, magas színvonalú alkotások – hangsúlyozta Fodor Csaba.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 

közösségépítés céljából elindítottak az idén egy fotósszakmai beszélgetéssorozatot, amelynek a második eseményét pénteken rendezik meg a Batthyány Lajos Alapítvány székházában.

 

Ezek is érdekelhetnek