Együtt egy összekuszálódott világban

Beatrice Salvioni első regényét, Az Átkozottat ajánljuk.

KultúraSzijjártó Gabriella2024. 04. 20. szombat2024. 04. 20.
Együtt egy összekuszálódott világban

Láthatóan egyre nagyobb teret kaptak nálunk az utóbbi években az olasz írók, megteremtve ezáltal egy erős rajongótábort. A sikerhez és az érdeklődéshez Elena Ferrante népszerű regényei biztosan hozzájárultak, és az ő főbb motívumai – gyerekkor, családi kapcsolatok, társadalmi és kulturális különbségek, szegénység – ugyancsak felfedezhetők honfitársa, Beatrice Salvioni első regényében is. Az Átkozott szerzője még nincs harmincéves, de elbeszéléseivel hazájában már évekkel ezelőtt kiérdemelte a Calvino-díjat. Az Átkozott 32 nyelven jelent meg, a közeljövőben tévésorozat is készül belőle. Nem túlzás azt mondani, hogy Beatrice Salvioni berobbant a nemzetközi irodalmi köztudatba.

 

Monzában indul a történet, 1936-ban. A Lambro partján két ka­­masz lány próbálja eltüntetni egy férfi holttestét, akinek az ingén nemzetiszínű jelvény és fasiszta jelkép díszeleg…

A holttestig vezető történéseket Francesca meséli el. A 12 éves kislány polgári családjában rendezett, unalmas életet él. „Anya mindig gondosan előírta, hogyan viselkedjek az asztalnál, de ha rossz jegyet vittem haza, sosem szidott meg: fontosabb volt neki, hogy illedelmes legyek, mint hogy művelt.” Vágyakozva figyeli a Lambro-parti vadócokat, leginkább a vezérüket, Maddalenát, az egyetlen lányt a fiúk között, aki mezítláb, felhúzott szoknyában, összekaristolt lábbal játszik a sárban. Arról ábrándozik, hogy barátnők lesznek, és az sem tartja vissza, hogy a lányról azt beszélik, mindenkire szerencsétlenséget hoz, úgy is hívják: az Átkozott.

Teljesül a lehetetlennek tűnő vágy: barátság alakul ki egy öntörvényű és egy korlátok közt élő kamasz között. Az abesszíniai háború hátterében a két lány együtt próbál eligazodni az összekuszálódott világban. Nem könnyű ez! „A szavak veszélyesek, ha gondolkodás nélkül mondod ki őket” – Francesca ezt hallja az Átkozottól, az apjától pedig azt: „Ahogy felnő az ember, meg kell tanulnia, hogy sokszor jobb, ha nem mondja ki, amit gondol... Magadban tartod. Ott biztonságban van.”

Sok minden megesik a lányokkal. Egyiküknek meg kell tanulnia bízni, másikuknak pedig önmagáért kiállni. Egymásba fonódó fel­nö­vés­történetükön keresztül mozgalmas képet kapunk a bontakozó olasz fasizmusról és a rezsim árnyékában boldogulni próbáló kisemberekről. (Park Könyvkiadó) 
 

 

Ezek is érdekelhetnek