Plakáttervező pályázat indul több korosztály számára

A Fenntarthatósági témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét – hirdette meg csütörtökön a hivatal, írja az MTI.

KultúraMW 2024. 04. 25. csütörtök2024. 04. 25.

Kép: Illusztráció: Kukába az élelmiszerpazarlással címmel indít plakáttervező pályázatot a Nébih, Fotó: Shutterstock

Compost,From,Leftover,Food,,Refuse,Asian,Young,Housekeeper,Woman,,Girl
Illusztráció: Kukába az élelmiszerpazarlással címmel indít plakáttervező pályázatot a Nébih, Fotó: Shutterstock

A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, és műveik a tervek szerint országszerte megjelennek majd oktatási intézményekben a következő tanévtől.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8 százaléka az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek közt környezeti és gazdasági károkat okoz.

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként átlagosan 60 kilogram élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40 százaléka körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lehetne.

Ez is érdekelhet

A „Kukába az élelmiszerpazarlással” című plakáttervező pályázattal a Maradék nélkül program célja, hogy még több fiatal figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlásra, amely társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben.

A felhívásra olyan plakátterveket várnak, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás jelenségét, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét.

A verseny több korosztály számára is nyitott: általános iskolások, középiskolások és idén először a vállalkozó szellemű felnőttek pályaműveit is várják a Nébih munkatársai. Az alkotások készítéséhez bármilyen technika alkalmazható, grafikai szoftver használata is megengedett, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép – ismertették.

A pályaművek beküldési határideje: 2024. június 21. A szakmai zsűri díjazottjai értékes jutalomban részesülnek, de a közönség kedvenceit és a legaktívabb iskolát is díjazzák, amit több vállalkozás is tárgynyereményekkel támogat.

 

Ezek is érdekelhetnek