Vigyázz a madárra!

Óriási planetáriummá alakul a porond, és megannyi csodát láthatunk a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi-nyári, Csillagok – égbeli tűk című show-ja során. Új utakra merészkedve, ezúttal félig koncertté alakul a műsor, magyar és világslágerekkel megtűzdelve.

KultúraSzijjártó Gabriella2024. 05. 21. kedd2024. 05. 21.

Kép: Dicséret illeti a Nagycirkusz balettkarát!

Dicséret illeti a Nagycirkusz balettkarát!

Rúzsa Magdi és a Queen, Anna and te Barbies és David Bowie, Demjén Ferenc és Michael Jackson, Charlie és a Magna Cum Laude, na és persze a „címadók”, Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai soha nem szerepeltek együtt, egy koncerten – pláne nem kiegészülve zse­niá­lis artistákkal! „Csillagok, égbeli tűk karcolják a szememre: / Háború van. / Csillagok, a háború tart, / szóljatok rá, hogy megálljon” – szólt az eredeti dal, melynek üzenetét a rendező Fekete Péter így adaptálta: baj van a Földön, mi, emberek valamit nagyon elszúrtunk, nem vigyázunk a természetre, és bizony egymásra sem.

A szeptember közepéig látható műsor látványvilága az égboltot, a Holdat, a Napot és a csillagokat idézi meg, melyek minden ősi kultúrában különleges jelentőséggel bírtak. Az előadás során ezúttal is, immár hagyományosan többször porondra lépnek az Old Circus School Ukraine artistái: produkciójukban ötvözték a handstand, a zsonglőr- és a légtornászelemeket a gumiasztallal. Az 5 és 20 év közötti fiatalokból álló, a háború elől menekülni kényszerülő csoportnak 2022 márciusa óta ad otthont és képzést a Fővárosi Nagycirkusz.

In Your Hand duó: Elvira és Grigorij Szergienko. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Sosem kérdéses az állatos műsorszámok sikere! A lettországi Andrejs Fjodorovs számára galambjai és kutyái jelentik a családot, produkciója ember-állat harmonikus együttélésének tökéletes példája. Arina Ermakova (nem mellesleg hivatásos nép- és klasszikus táncos) hat éve foglalkozik kutyákkal, a manézsban a tánc és az idomítás elemeit ötvözi. 
Elképesztő műsorszámok sorjáznak még, emberfeletti fizikai teljesítményekről tanúbizonyságot téve. Az Addis Abeba csoport fiatal művészei az etióp cirkuszakadémiáról indultak világhódító útjukra: a kínai rúdszámuk a csapatmunka és az egymásra figyelés iskolapéldája, a hand voltige számukkal pedig Monte-Carlóban Bronz Bohóc-díjat nyertek. Lírai szépségű a magyar Szlavkovszky Zsolt, valamint az Üzbegisztánból érkezett Duo Reflection levegőszáma. Az In Your Hand duó tagjai a moszkvai Nikulin Cirkusz művészei, Elvira és Grigorij Szergienko álló ziccen bemutatott lírai számukban gyönyörűen ábrázolták a férfi és nő közötti, feltétlen bizalomra épülő kapcsolatot. Az egyensúly megtalálását és fenntartását művészi szintre fejlesztette Vladimir Erofeev rolla-bolla, azaz görgő-egyensúlyozó számával. Antony Cesar ötödik generációs cirkuszi belga artistaművész, gurtniszámával emelkedett a levegőbe, emellett hat szeren is képzett szertornász; méltán érdemelte ki a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik aranydíját.

A lettországi Andrejs Fjodorovs számára az állatai jelentik a családot.  Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Fekete Péter rendezőként és igazgatóként is azt vallja: „A megújuló klasszikus cirkuszművészet legfontosabb sajátossága, hogy túllép a puszta szórakoztatáson, reflektál a világ aktuális dolgaira, érzelmeket, katarzist képes kiváltani, emberi viszonyokról és fontos társadalmi-emberi dolgokról szól.” Ahogy ezúttal is. Például: a fekete vagy fehér, enyém vagy tiéd, az én igazságom vagy a te igazságod problematikáját a műsor során feloldja egymás megismerése, és a világ színbe borul.

És még: csak rajtunk múlik, hogy megóvjuk egymást és szeretett bolygónkat. A látványon túl ezúttal érdemes minden egyes dal szövegére is jobban koncentrálni: „vigyázz a madárra, ha a válladra repül” vagy „az életet, ha megfakulna, s az égbolt beborulna, ne menekülj, csak színezd újra”.

Antony Cesar belga artistaművész gurtniszámával emelkedett a levegőbe. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

A műsorban fellépett volna szemaforszámával ifj. Simet László, Hortobágyi Károly-díjas artistaművész is (aki tavaly 63 évesen egy 22 milliméter vastagságú, 300 méter hosszúságú drótkötélen Magyarországon elsőként kelt át biztosítókötél nélkül a Duna egyik partjáról a másikra), ám a premier előtt két nappal sajnálatos baleset történt próba közben. Tervei szerint a bokatörésből felépülve csatlakozik az előadáshoz: egy, a halálkereket és a magasdrótszámot ötvöző, 8 méter magas forgó rekviziten érzékelteti majd velünk az űrbéli súlytalanság állapotát. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek