A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál válogatásában a Semmelweis című film

Koltai Lajos Semmelweis című alkotását műsorra tűzi a hétvégén kezdődő Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A rendezvényen Pataki Szandra rövid animációja, az Albert szerint is bemutatkozik.

KultúraMW 2024. 06. 11. kedd2024. 06. 11.

Kép: Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én, Fotó: Kovács Tamás, Forrás: MTI

NAGY Katica; VECSEI H. Miklós
Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én
Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI

Az „anyák megmentőjéről” szóló életrajzi film az elmúlt öt év legnézettebb magyar alkotása, csaknem 350 ezren látták moziban, és kiemelkedő siker online is – olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, Ázsia legnagyobb és A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja az idén 26. alkalommal megrendezett sanghaji seregszemle, amelyre az egész világból érkeznek meghívottak. Az egész estés filmkínálatot csaknem kétezer benevezett alkotásból választják ki, a grandiózus filmünnep vetítéseinek 47 sanghaji mozi ad otthont, majd a fesztivált követően számos filmet, köztük a Semmelweis című alkotást, több nagyvárosban is műsorra tűzik.

A közleményben kiemelik, hogy a Semmelweis hazai mozipremierjét követően hetekig a nézettségi toplista élén szerepelt. A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon szakaszát dolgozza fel, amikor bécsi orvostanhallgatóként a szülészeti klinikán az édesanyákat tizedelő titkos kór okát kutatja. A vaskalapos egyetemi vezetés nem nézi jó szemmel a fiatal orvos ténykedését, egy szülésznő azonban társa lesz a küzdelemben – olvasható a film szinopszisában.

Ez is érdekelhet

Mint írják, a romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas dráma egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház világát, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Krisztina, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

Koltai Lajos filmjét 15 kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjakra, amelyek gálája szombat este lesz Veszprémben – emelik ki a közleményben.

Pataki Szandra Albert szerint című stop motion animációját a sanghaji fesztivál Panoráma programjában vetítik. Az animációs rövidfilm főhőse Albert, egy neurotikus perfekcionista, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják. Az Albert szerint a Mythberg Films gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, producere Endrényi Krisztina, executive producere Berger József.

 

Ezek is érdekelhetnek