Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Czestochowába

A többszáz zarándok Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított Szűz Mária-kegyhelyre utazik.

KultúraMW 2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Kép: Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Czestochowába, Fotó: Bruzák Noémi, Forrás: MTI

SZÛZ MÁRIA
Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Czestochowába
Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI

Mintegy 700 zarándok indult el hétfőn Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

SZÛZ MÁRIA
A lengyelországi Czestochowába induló Fekete Madonna zarándokvonat utasai Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az indulás előtt az orosz-ukrán háborúra utalva azt kérte, ne engedjük, hogy minket is belerángassanak abba, "ami nem a mi dolgunk, nem a mi háborúnk".

"Imádságokon és barátságokon keresztül győznünk kell a békességben" - hangsúlyozta, majd azt is hozzátette, imádkoznunk kell a magyar-lengyel ezeréves barátságért is.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, kiemelte: ebben a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korában. Ez azt is mutatja, hogy "a magyar nép őrzi a hitét, büszke a hitére és meg is vallja azt" - mondta.

Az államtitkár megjegyezte, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Felföldi László pécsi megyés püspök úgy fogalmazott, "nem Czestochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni", ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. Mert bárhová menjünk is, ha oda nem érkeztünk meg, sehova se jutottunk, akkor helyben maradtunk. Ebben segít a zarándoklat.

A "meccs folytatódik", a jó és a rossz küzdelme, amiben mi a békét képviseljük - hangoztatta.

FELFÖLDI László; FÜLÖP Attila; TAMÁS József; SOLTÉSZ Miklós; SZÛZ MÁRIA; MOSÓCZI László
Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke imát mond a lengyelországi Czestochowába induló Fekete Madonna zarándokvonat indulása előtt Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az Erdélyből érkezett Tamás József püspök elmondta, azzal a céllal utaznak Czestochowába, hogy kérjék a Jóistentől, csendesítse le ezt a felbolydult mai világot, és adja meg a lelki békét mindannyiunknak.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV-Volán-csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, a pandémia óta vonattal még nem voltak Czestochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak. Csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a II. Szent János Pál-bazilikában.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek