Elkéstünk, fiatalon elment Tompos Kátya

Nehéz elhinni, hogy mindössze 41 évesen, hosszan tartó betegség után elhunyt Tompos Kátya színművész, énekes.

KultúraSzijjártó Gabriella2024. 06. 15. szombat2024. 06. 15.

Kép: 2021. 06. 29. Zalaegerszeg. Tompos Kátya színésznő a Cziffra György-emlékév részeként a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap

P1000266
2021. 06. 29. Zalaegerszeg. Tompos Kátya színésznő a Cziffra György-emlékév részeként a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap

Látom magam előtt a hitéért máglyára lépő Johannaként a Nemzeti Színház misztériumában, vagy ahogy a Keresztül Európán című szólólemezének többnyelvű dalait énekli Hrutka Róberttel, vagy délszláv népzenét a Sön­dörgő zenekarral, vagy az Esküvőt Zoránnal. Mindezt zseniálisan. Nehéz elhinni, hogy mindössze 41 évesen, hosszan tartó betegség után elhunyt Tompos Kátya színművész, énekes.

Újraolvasom, amit a lapunknak mondott arról, hogy van egyfajta egészséges küldetéstudata. „Hit a foly­tonosságban, hogy felelősséggel tartozom az elődeimért, a tőlük származó képességekért. Elég korán elveszítettem az apukámat, felnőve azt gondolom, tehetséges ember lévén sokkal többre volt hivatott, mint amit el tudott végezni az élete során. De ezt érzem az édesanyám vagy a nagymamám esetében is: nem tudtak kibontakozni, kiteljesedni, érvényesülni. Ennek most, általam kell megtörténnie. Nem herdálhatom el a tőlük kapott adottságokat.”

Nem is herdálta el, kétség nem fér hozzá. Amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakára járt, Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a színművészeti dalversenyét. A színpadon túl több nagyjátékfilmben is főszerepet játszott, munkásságát 2005-ben Máthé Erzsi-díjjal ismerték el. 2007-ben a Bárka Színházban a legjobb színésznő közönségdíját nyerte el. 2010-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2014-ben Jászai Mari-díjat kapott. 2019-ben átvehette a Vidor Fesztivál legjobb női szereplőjének díját a Varsói melódia női főszerepéért.

Már két éve csendben, visszavonulva gyógyult. Nagyon sokat jelentett számára, hogy tavasszal a nyilvánosságra hozott betegsége hírére az ország kultúraszerető része megmozdult, ez a szeretet reménnyel töltötte ki utolsó heteit. Külföldi gyógykezelésének finanszírozására jótékonysági aukciót, koncertet, gálaestet is szerveztek, össze is gyűlt a szükséges összeg. Sajnos elkéstünk. Felfoghatatlan veszteség.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek