Több százan ropták egyszerre a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson – írja az MTI.

KultúraMW 2024. 09. 27. péntek2024. 09. 27.

Kép: Résztvevők a néptánc és táncház magyar rekordkísérletén a Kossuth Lajos téren 2024. szeptember 27-én, Fotó: Koszticsák Szilárd, Forrás: MTI

Résztvevők a néptánc és táncház magyar rekordkísérletén a Kossuth Lajos téren 2024. szeptember 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI

A szervezők tájékoztatása szerint Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora megállapította, hogy sikerült felállítani az ugyanarra a koreográfiára egyszerre egy helyen táncolók csúcsát, míg csaknem 1500-an vettek részt a moldvai csángó táncházon, amellyel sikerült a korábbi magyar táncházas körtánc rekordját túlszárnyalni.

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, valamint megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők az Európai Sporthét alkalmával rendezett eseményen
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Parlament előtt 10 és 14 év közötti gyerekek táncoltak egyszerre, közös néptánc-koreográfia szerint. Majd moldvai csángó táncház indult, amihez bárki csatlakozhatott a Kossuth téren – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a nagyszabású megmozduláson sikerült megmutatni a tánc erejét.

A magyarok számára kiemelten fontos a néptánc hagyománya, ennek

köszönhetően tudtuk fenntartani nemcsak a diaszpórában, hanem a Kárpát-medencében a magyarságtudatunkat

– hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia, aki szerint a táncházmozgalom azért éli ma is virágkorát, mert az embereknek szükségük van minőségi kultúrára, ugyanakkor a táncháznak minden korosztály számára közösségteremtő ereje is van.

Ez is érdekelhet

A nagyszabású néptáncmegmozdulást a Nemzeti Diák-hallgatói és a Szabadidősport Szövetség a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésében rendezte meg, a lakosság egészséges életmódra és rendszeres testmozgásra ösztönző Európai Sporthét egyik fő eseményeként. A vasárnapig tartó sporthetet Európa fővárosaiban egyidőben tartják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek