Az újjászületés mítosza

A Liszt Ünnep keretében debütált a Recirquel legújabb produkciója a Müpa Sátorban. A Paradisum című előadás – amely a világ legnagyobb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en már hatalmas sikert aratott – a világ pusztulását követő újjászületést és az új emberi létforma mítoszát kutatja. Az előadás bekerült a Highlights of Hungary idei jelöltjei közé is.

KultúraPuskás Kati2024. 10. 21. hétfő2024. 10. 21.

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

Vági Bence, a társulat igazgatója hívta életre a Paradisumot, amely a mára világszerte elismertté vált „cirque danse” nyelvén szólítja meg a nézőket. A táncot és a cirkuszművészetet ötvöző, zsigerig hatoló előadás felvillantja, hogyan létezhet az új ember az eljövendő utópisztikus, édeni állapotban. Az előadás során az új teremtmények a körülöttük lüktető természeti erőből bontakoznak ki, hogy a megtisztulás, a születés, az ébredés és a rítus jelenetein át elérjék az anima mundit, a „világ szellemét”.

A Paradisum című előadás során az új teremtmények a körülöttük lüktető természeti erőből bontakoznak ki. Fotó: Hirling Bálint

„Az előadás arra is választ próbál találni, képes-e az ember együtt élni a természettel, és nem lerombolni mindazt, ami ennek a bolygónak a szépsége” – nyilatkozta a rendező Vági Bence.

A produkciót hat világklasszis artista-táncművész adja elő, hat különböző zsánerben (kínai rúd, karika, gurtni, létra és zsonglőr, dob és tánc, handstand). Természetfeletti képességekkel és adottságokkal megáldott fiatalok, ehhez kétség sem fér. Azt már a korábbi előadásokban megszokhattuk, hogy profi módon bánnak a csodálatosan kimunkált testükkel. Most azonban élek a gyanúperrel, hogy abban az új világban kevésbé hat majd a gravitáció, és nekik ezt már megelőlegezte az univerzum.

A Paradisum októberben 19 alkalommal látható a Müpa Sátorban. Fotó: Hirling Bálint

Az újjászületés misztikumát az előadás vizuális világa is alátámasztja, amely kimozdítja a nézőt a komfortzónájából, és egészen mélyre hatol: felkavarja a szívet és a lelket. A látvány és a díszlet harmóniája vitathatatlan, a villogó fények pedig tovább fokozzák az előadás titokzatos légkörét: a színpadkép vibrálóan élő műalkotás, egy organikus, tökéletesen működő gépezet. Varázst fokozó a világítás is, amely úgy ragyogja be a teret, hogy mélységet, magasságot és súlyt is ad a környezetnek.

Akárcsak a zsigerig hatoló zene. Az újjászületés gondolatát a zene is erősíti, különleges atmoszférát teremt a zeneszerző Szirtes Edina Mókus, aki szintén jelöltje a Highlights of Hungary díj idei évadának. A döbbenetes előadás után garantált a vastaps, ami egy lélegzetvételnyi szünet után érkezik. Mert ennyi kell, hogy visszaérkezzünk a varázsvilágból a valóságba.

Fotó: Hirling Bálint

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek