Két táncbemutató egy este a Trafóban

Október 8-án három alkotóművész bemutatója lesz látható a Trafó - Kortárs Művészetek Háza nagytermében: Góbi Rita és Juhász Kata, két markáns, a kortárs táncművészet területén rendkívüli projekteket alkotó koreográfus különálló előadását a Nagy Fruzsina tervezte jelmezek kötik össze.

KultúraMW 2024. 10. 02. szerda2024. 10. 02.

Kép: Október 8-án három erős és meghatározó alkotóművész bemutatója lesz látható a Trafó Nagytermében, Fotó: Lóky Tamás, Forrás: Trafó

Október 8-án három erős és meghatározó alkotóművész bemutatója lesz látható a Trafó Nagytermében
Fotó: Lóky Tamás Forrás: Trafó

Az est első részében Góbi Rita táncművész vállalkozik arra, hogy Nagy Fruzsina jelmeztervező ruhafantáziájába költözik, amit mozdulatokkal és fájdalmakkal tölt meg, a Pain Killer című darab keretében – olvasható a közleményben.

Mint írják, 

felfújódó burkokba csomagolt víziók bontakoznak ki a néző szeme láttára.

Az este második felében Juhász Kata, a Frenák Társulat egykori táncosa, Don' Talk című darabjában a verbalitással és a fizikalitással dolgozik Nagy Fruzsina tervezte jelmezében.  „Az előadás eddigi munkáinak összefoglalása, különböző perszónáinak szintézise” – fogalmaznak a közleményben.

Az előadásokról bővebb információ IDE KATTINTVA érhető el!

Góbi Rita, Nagy Fruzsina és Juhász Kata

Góbi Rita táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki a táncnyelv sajátos részét kutatja. Vajdaságban, Újvidéken született, itt kezdte tánctanulmányait is, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott Budapesten. Mint írják, pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd táncolt a Bozsik Yvette Társulattal, a Tünet Együttessel, az Andaxínházzal, a Természetes Vészek Kollektívával és a Duda Éva Társulattal. 2006-ban megalapította a Góbi Rita Társulatot. 2018-ban megkapta a Lábán Rudolf-díjat.

Ez is érdekelhet

Nagy Fruzsina szakirányú tanulmányait Londonban kezdte, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem Textiltervező mesterszakán diplomázott. Doktori tanulmányait 2014-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájában, azóta a Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán tanít. Munkásságában az emberi test és a világ viszonyának minden aspektusa foglalkoztatja, beleértve a jelmezt, maszkot, sminket, divatot és látványt is. Sokat dolgozott együtt a Krétakörrel és a Soharóza formációkkal, de számtalan színházban és film produkcióban is láthatók munkái.

Juhász Kata táncos, koreográfus, emellett gyakorló háziorvos. Saját társulatát 2006-ban alapította, miután elhagyta a magyar-francia Frenák Pál Társulatot, melynek alapítója és szólistája volt 8 éven át. Előadásait jellemzi a társművészetek – élő zene, színpadi beszéd, új-cirkusz – bevonása, mely utat nyit a többcsatornás, szimultán közlésmód számára. Ez lehetővé teszi, hogy a tánc túllépjen a test tematizálásán és az emberek közötti érzelmi viszonyok megjelenítésén, ehelyett érzékeny társadalmi problémákat hozzon szóba és ezekről társadalmi párbeszédet kezdeményezzen, vagy ahhoz hozzájáruljon miközben továbbra is a tánc nyelvét használja – áll a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek