Móricz Zsigmond 145 éve született – programsorozattal emlékezik meg a PIM

Átfogó programsorozattal emlékezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a 145 éve született Móricz Zsigmondról; az intézmény tárlatvezetésekkel és beszélgetésekkel is várja a látogatókat ősszel – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

KultúraMW 2024. 10. 26. szombat2024. 10. 26.

Kép: Móricz Zsigmond Leányfalun 1941-ben, Fotó: Fortepan, Forrás: Fortepan

Móricz Zsigmond Leányfalun 1941-ben
Fotó: Fortepan Forrás: Fortepan

Az őszi programsorozat keretében a Móricz Zsigmondra emlékező eseménysorozat október 28-án 18 órától Grecsó Krisztián és Forgách András írók kerekasztal-beszélgetésével indul, a beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész moderálja, helyszíne a PIM Díszterme.

A tájékoztató szerint november 7-én a PIM Párhuzamos történetek című felolvasószínházi előadás-sorozatába illeszkedve Móricz Zsigmond és Garaczi László művei kerülnek párbeszédbe. Az érdeklődők megismerhetik a két író világát élethelyzeteiken, gondolataikon, valamint egymásra reflektáló világlátásukon keresztül 

– írták.

Minden hónap utolsó szerdáján rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésekkel zárja a hónapot a PIM – közölték a szervezők.

Ez is érdekelhet

Október 30-án 18 órától az 1840-es évek nagyváros élménye, a férfiak és nők térhasználata mentén fedezhetik fel a látogatók a Szépvilág című kiállítást. Szerkesztőségi szobáktól a Váci utcán át az otthonokig vezeti a látogatókat Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész, illetve Mészáros Zsolt, a kiállítás kurátora. 

Szó lesz többek között Szendrey Júliáról, az arszlánnőkről, a pesti élet változó mindennapjairól.

Szintén 18 órától Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa A tárgyak társasága kiállításon tart tárlatvezetést, amely írók gyűjteményeit mutatja be.

Hogyan jelennek meg az író valós élményei egy regény fiktív terében? Mi történik, amikor a szerző legszemélyesebb élményeit veti papírra és tárja nyilvánosság elé? Mi a különbség napló és fikció között?

Ezeket a kérdéseket járja körbe a PIM új beszélgetéssorozata, az Én-esetek, amely keretében november 4-én 19 órától Tóth Krisztina költő, író és Papp Gábor Zsigmond filmrendező beszélgetnek Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével. Az eseménysorozat a novemberben nyíló, írói naplókat bemutató időszaki kiállítás kísérőrendezvénye – áll a PIM tájékoztatójában.

A Szépvilág című kiállításhoz kapcsolódóan egy 

háromalkalmas beszélgetéssorozatban beszélgetnek szakértők, divattörténészek és a kiállítás kurátora arról, hogy az egykori és a mai öltözködéskultúra hogyan viszonyul a nyilvánosság kérdéseihez, milyen kommunikációs lehetőségeket rejt a divat és az öltözködés, valamint szó esik majd a divattal kapcsolatos kiállítások különleges helyzetéről is. 

A beszélgetések házigazdája Szentesi Réka társadalomtörténész, divatkutató, október 31-én 19 órától pedig vendégei lesznek: Keszeg Anna egyetemi docens, kultúrakutató; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, a MOME doktorandája és Mészáros Zsolt, a PIM Művészeti, Relikvia-és Fotótárának muzeológusa.

A programokról részletes információ itt olvasható

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek