A máriapócsi és a csíksomlyói nemzeti kegyhelyeket bemutató kiállítás nyílik

A máriapócsi és a csíksomlyói nemzeti kegyhelyek történetét, lelkiségét, az ottani zarándokéletet és annak mindennapjait mutatja be egy most megnyílt kültéri kiállítás a szabolcsi Máriapócson - mondta a Miniszterelnökség nemzeti vallásturizmus intézkedési terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek. A kültéri kiállítás a tervek szerint karácsonyig látható Máriapócson.

KultúraMW 2024. 10. 23. szerda2024. 10. 23.

Kép: Harangszentelés a máriapócsi kegytemplomnál, Fotó: Czeglédi Zsolt, Forrás: MTI/MTVA

Sevcsuk, Szvjatoszlav
Harangszentelés a máriapócsi kegytemplomnál
Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/MTVA

Nacsa Lőrinc kifejtette, Máriapócs és Csíksomlyó testvértelepülések, testvérkegyhelyek is egyben, ugyanakkor valamennyi nemzeti kegyhely a magyarság "lelki erőműveiként" működik.

A Máriapócson nyílt kiállítás a nemzeti kegyhelyek történetét, mindennapjait mutatja be        Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / MTI

Nehéz és veszélyes időszakban innen merítünk erőt és biztonságot, emellett "az örökkévalóságra tudunk nézni" ezekről a helyekről, hiszen a kegyhelyek mindig is a magyarság megmaradását és hitben maradását szolgálták 

- emelte ki a miniszteri biztos.

Ez is érdekelhet

Hozzátette, a Miniszterelnökség támogatásával létrehozott tárlatot elsőként a máriapócsi székesegyház előtti téren, később pedig Csíksomlyón tekinthetik meg az érdeklődők, majd vándorkiállításként a Kárpát-medence több pontján is látható lesz.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, 

a cél, hogy bemutassák a helyi értékeket, a zarándok- és a vallásturizmus részeként mindkét helyszínre egyaránt várják a hazai és erdélyi érdeklődőket.

Magyarország kormánya támogatja a vallásturizmust, a kegyhelyek üzenete és ereje ezzel remélhetőleg minél több hívő és nem hívő emberhez eljut, így biztosítva a mindennapokhoz szükséges lelki erőt és energiát - hangoztatta a miniszteri biztos.

A kültéri kiállítás a tervek szerint karácsonyig látható Máriapócson.

Ez is érdekelhet

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek