Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

A Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton a vendégek hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták föl egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén.

KultúraMW 2025. 09. 26. péntek2025. 09. 26.

Kép: A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait bemutató foglalkoztató központ az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a megnyitó napján, 2017. június 4-én, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, Forrás: MTI

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren
A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait bemutató foglalkoztató központ az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a megnyitó napján, 2017. június 4-én
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI

Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral, Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés, a bőrözés és a mézeskalács díszítés titkait leshetik el - közölték.

A Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél népi divatbemutatót rendeznek, és ki-ki magára is öltheti a régi korok viseletét, az udvarban kemencés finomságok sülnek. 

A skanzen területén Mester László zenekarával szórakoztatja az egybegyűlteket, a Hatetudnád tánctanoda pedig interaktív néptáncbemutatóval várja a közönséget. Az iparos műhelyeknél kora délután patkolási bemutatót rendeznek.

A gyerekeket több portán kézműves foglalkozás, az iparos műhelyek mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanyánál. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.

A Szeged környéki tanyákon a 19. század elején jelent meg a fűszerpaprika, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. Az őszi időszak egyik fontos munkálata volt a paprika betakarítása és feldolgozása, az érdeklődők ezt a folyamatot is megismerhetik. A skanzenben, bekapcsolódhatnak a paprikafűzésbe, kipróbálhatják, hogyan kell összetörni a külüvel a kiszárított paprikát. A rotundában kiállítás mutatja be a szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!