Huzella Péter: kalákából szólóba

Egyszemélyes zenekar. Övé a Zenegér, a Hetvenhét és a Neil Young Sétány. Huzella Péter, a Kaláka egykori tagja szeptember végén ünnepli hatvanadik születésnapját. Lesz is nagy huzellás zenei dínom-dánom!

KultúraCsontos Tibor2009. 09. 06. vasárnap2009. 09. 06.
Huzella Péter: kalákából szólóba

Építészként végzett, de valamit azért az sejtetni engedett a jövőjéből, hogy az általános iskolában Gryllus Danika mellé ültették. El is töltött húsz évet a Kalákával, melynek tagjaként Kossuth-díjat is kapott. Jövőre lesz tizenöt éve, hogy Huzella Péter kibújt a sikerkalákából s szólóban járja az országot és a világot. Azóta „Csak Huzella”, miként mostanában évfordulós koncertsorozatát hirdetik. E hónap végén ugyanis a hatvanadik születésnapját ünnepli nagy zenei dínom-dánommal. Huzella zeneszerző, énekes-gitáros, előadóművész valóságos zenei intézmény, egyszemélyes zenekar. Zenei sokoldalúsága lenyűgöző: írt háromperces dalokat, musicalt, zenés gyerekdarabokat, verseket zenésített meg, filmzenéket szerzett, tévéműsorral rukkolt elő.

Ha a Kalákán kívül másról nem, hát a Nálatok laknak-e állatok?, vagy a Szabad-e bejönni betlehemmel? című zenés könyveiről majdnem mindenkinek beugrik a neve. Az éles emlékezetűekben felvillan a kilencvenes évek Merlin Színházából a Hetvenhét című gyerekdarabja, melynek egyszerre zeneszerzőjeként és főszereplőjeként  szerepelt. Az évtized végén ő hozta tető alá a négy és fél évig jól menő Zenegér interaktív televíziós gyermekműsort, amely különdíjat nyert Japánban az oktatási műsorok nemzetközi fesztiválján. Ő írta a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat néhány epizódjának a zenéjét is. Mácsai Pállal zenés Villon-estet hozott össze, amely lemezre is kerül, nyaranként Trubadúrtáborokat szervezett, tanít a Krónikás Zeneiskolában, A konszolidáció gyermekei címmel összegyűjtötte Zalán Tibor rockballadáit. Utóbbival közösen írta az Angyalok a háztetőn és a Tudod-e, hol van Garabonciás? című gyerekdarabokat is.

S mindemellett bőven akadt ideje, hiszen Rátóti Zoltán színésszel és Tóth István zenésszel „felépítette” a Neil Young Sétány nevű formációt, amely a Woodstock-legenda szerzeményit játssza az Omega egykori szövegírójának, Sülyi Péternek magyar szövegeivel.

Huzella Péter garabonciás mögött már most olyan életmű van, mintha kétszer hatvan év alatt hozta volna össze...

Ezek is érdekelhetnek