A húszezres városka mozijában legalább négy néző szükséges ahhoz, hogy egy filmet levetítsenek. Egyetlen nézőt akkor sem engednek be, ha négy jegy árárért magányosan is megnézné a filmet.

Russell Crowe nem kell Sátoraljaújhelynek

Az emberfia szabadsága alatt megkívánt egy mozit Sátoraljaújhelyen, amely annak idején az országban az elsők között dicsekedhetett több száz személyes, nyitható tetejű, gyönyörű mozival. A moziból évekkel ezelőtt Latabár Árpád Színház lett, helyette a szomszédos művelődési központ hajdani büféjéből alakítottak ki egy hatvan férőhelyes vetítőtermet. Amolyan igazi, családias kismozit. Semmilyen plázamozi-feeling, multiplex kellék, sem hordónyi pattogatott kukorica, sem vödörnyi kóla, hiszen még büfé sincs, igaz, minek is, hiszen olykor még nézőt sem látnak errefelé.

Az emberfia megpróbált beállni nézőnek, ám sikertelenül. A dolgok állása című, a tényfeltáró újságírásnak emléket állító amerikai akcióthrillerre lett volna kíváncsi. A pénztáros udvariasan arra kérte, várjon az előadás kezdetéig, mert még legalább három nézőnek kellene érkeznie. Ahhoz ugyanis, hogy itt levetítsenek egy filmet, négy jegyváltó szükségeltetik. Csakhogy nem képződött sor a pénztár előtt, Sátoraljaújhelynek nem kellett A dolgok állásában egy dörzsölt újságíró főszerepét játszó Oscar-díjas Russell Crowe.

Az emberfia azonmód ajánlotta, hogy megvesz még plusz hármat a négyszáz forintos bilétából, a film jó, és hát szabadságon is egyszer élünk. Ám a pénztáros a fejét rázta, ezt nem lehet, ilyenre még nem volt példa, hiába jött az érv, a bevétel ugyanannyi, mintha négy léleknek gürizne a mozigépész. Akinek egyébként – ezek után érthető módon – más feladatokat is rögzít a munkaszerződése.
Az emberfia megtudta, az a baj ezzel a filmmel, hogy feliratos, errefelé nem szeretik az ilyesmit. Bezzeg a Transformers – A bukottak bosszúja című sci-fi akció mozit harmincnyolcan látták, a „davincsikódos” Angyalok és démonokat is sokan megnézték, de jöttek a Megint 17 című vígjátékra és persze, a Star Trek-re. Valamennyit szinkronizálták. Russell Crowe, Ben Affleck, Helen Mirren pedig nem kell, mert nem beszélnek magyarul.
Így fest a mozis dolgok állása Sátoraljaújhelyen, 2009-ben.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.