Russell Crowe nem kell Sátoraljaújhelynek

A húszezres városka mozijában legalább négy néző szükséges ahhoz, hogy egy filmet levetítsenek. Egyetlen nézőt akkor sem engednek be, ha négy jegy árárért magányosan is megnézné a filmet.

KultúraCsontos Tibor2009. 08. 04. kedd2009. 08. 04.
Russell Crowe nem kell Sátoraljaújhelynek

Az emberfia szabadsága alatt megkívánt egy mozit Sátoraljaújhelyen, amely annak idején az országban az elsők között dicsekedhetett több száz személyes, nyitható tetejű, gyönyörű mozival. A moziból évekkel ezelőtt Latabár Árpád Színház lett, helyette a szomszédos művelődési központ hajdani büféjéből alakítottak ki egy hatvan férőhelyes vetítőtermet. Amolyan igazi, családias kismozit. Semmilyen plázamozi-feeling, multiplex kellék, sem hordónyi pattogatott kukorica, sem vödörnyi kóla, hiszen még büfé sincs, igaz, minek is, hiszen olykor még nézőt sem látnak errefelé.

Az emberfia megpróbált beállni nézőnek, ám sikertelenül. A dolgok állása című, a tényfeltáró újságírásnak emléket állító amerikai akcióthrillerre lett volna kíváncsi. A pénztáros udvariasan arra kérte, várjon az előadás kezdetéig, mert még legalább három nézőnek kellene érkeznie. Ahhoz ugyanis, hogy itt levetítsenek egy filmet, négy jegyváltó szükségeltetik. Csakhogy nem képződött sor a pénztár előtt, Sátoraljaújhelynek nem kellett A dolgok állásában egy dörzsölt újságíró főszerepét játszó Oscar-díjas Russell Crowe.

Az emberfia azonmód ajánlotta, hogy megvesz még plusz hármat a négyszáz forintos bilétából, a film jó, és hát szabadságon is egyszer élünk. Ám a pénztáros a fejét rázta, ezt nem lehet, ilyenre még nem volt példa, hiába jött az érv, a bevétel ugyanannyi, mintha négy léleknek gürizne a mozigépész. Akinek egyébként – ezek után érthető módon – más feladatokat is rögzít a munkaszerződése.
Az emberfia megtudta, az a baj ezzel a filmmel, hogy feliratos, errefelé nem szeretik az ilyesmit. Bezzeg a Transformers - A bukottak bosszúja című sci-fi akció mozit harmincnyolcan látták, a „davincsikódos” Angyalok és démonokat is sokan megnézték, de jöttek a Megint 17 című vígjátékra és persze, a Star Trek-re. Valamennyit szinkronizálták. Russell Crowe, Ben Affleck, Helen Mirren pedig nem kell, mert nem beszélnek magyarul.
Így fest a mozis dolgok állása Sátoraljaújhelyen, 2009-ben.

Ezek is érdekelhetnek