Császárpingvin-fiókák ezrei pusztultak el tavaly az Antarktiszon (videó)

Az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt tavaly sok ezer császárpingvin-fióka pusztult el, ami a kontinens császárpingvin-kolóniáinak ötödét érintette - állapította meg a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tanulmánya.

KülvilágMW 2024. 04. 26. péntek2024. 04. 26.

Kép: Császárpingvinek az Antarktiszon, Fotó: Samuel Blanc, Forrás: AFP

Emperor penguins (Aptenodytes forsteri) on pack ice in the Ross Sea, McMurdo Sound, Antarctica
Császárpingvinek az Antarktiszon
Fotó: Samuel Blanc Forrás: AFP

Az Antarctic Science folyóiratban csütörtökön, a pingvinek világnapján publikált tanulmány kutatói a térségről készült műholdas felvételek elemzésével állapították meg az olvadó jég pingvinszaporulatra gyakorolt hatását.

Ha a tengerjég, amelyen a kolónia neveli fiókáit, még az előtt széttöredezik, mielőtt a fiókáknak az úszáshoz nélkülözhetetlen, vízlepergető tollazata kinőne, kevés az esélyük az életben maradásra. Még ha képesek is fennmaradni az úszó jégtáblákon, a szüleik nem találják meg őket, és nem tudnak gondoskodni a táplálásukról.

2023-ban a tanulmány szerint 66 császárpingvin-kolóniából 14-et érintett a probléma, előző évben pedig 19-et. A szaporulatok pusztulását az utóbbi években a tengerjégnek a klímaváltozás miatti példátlan mértékű olvadásával magyarázták a kutatók.

A nyári tengerjég mennyiségének drasztikus csökkenését 2022-ben és 2023-ban is tapasztalták a kutatók.

Jelenleg még a becslések szerint több százezerre tehető a legnagyobb testű pingvinfaj, a császárpingvin populációjának létszáma, de a tudósok arra figyelmeztettek, hogy amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, az évszázad végére a kihalás várhat rájuk.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek