Rekordidő alatt mászta meg a Mount Everestet egy nepáli hegyi vezető

Mindössze 14 óra 31 perc alatt mászta meg a Mount Everestet Pundzso Csángmu Lama nepáli hegyi vezető és hegyimentő, ezzel megdöntve a női világrekordot – jelentette csütörtökön a hegy alaptáborának nepáli munkatársa.

KülvilágMW 2024. 05. 23. csütörtök2024. 05. 23.

Kép: Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), Fotó: Prakash MATHEMA, Forrás: AFP

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető)
Fotó: Prakash MATHEMA Forrás: AFP

Lama helyi idő szerint szerda délután pár perccel 16 óra után indult útnak és csütörtök reggel fél hét előtt érte el a csúcsot. Lama már 2018-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a Mount Everestet legyorsabban megmászó nőinek listájára, akkor 39 óra hat perccel.

A női hegymászók körében az eddigi rekordtartó a hongkongi Ada Tsang Yin-hung volt, aki 2021-ben 25 óra 50 perc alatt mászta meg a magaslatot.

Fotó: PRAKASH MATHEMA / AFP

A Mount Everest legrövidebb idő alatti megmászásának világrekordját azonban egy férfi, Lakpa Gelu nepáli serpa tartja 10 óra 56 perccel.

Ez is érdekelhet

Harmincszor mászta meg a Mount Everestet egy nepáli serpa

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját.

Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre.

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően - munkája részeként - csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Fotó: NISHA BHANDARI / AFP

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Mindeközben a nepáli turisztikai hatóságok bejelentették, hogy kedden eltűnt egy brit hegymászó és nepáli hegyivezetője. A tájékoztatás szerint a két embernek a csúcsról való leereszkedés során, az úgynevezett "halálzóna" közelében veszett nyoma.

A múlt héten két mongol hegymászó halt meg a hegyen.

 

Ezek is érdekelhetnek