Húsevő baktérium szedi százával áldozatait Japánban

Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot - közölte a japán járványügyi intézet kedden.

KülvilágMW 2024. 06. 11. kedd2024. 06. 11.

Kép: Illusztráció, Fotó: Daisuke Tomita, Forrás: AFP

Noto peninsula earthquake in Japan
Illusztráció
Fotó: Daisuke Tomita Forrás: AFP

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet - 145-öt - Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza. A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban.

Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek