Közélet
Az alkohol a Föld szinte minden ökoszisztémájában előfordul. A vadvilágban az állatok rendszeresen fogyasztanak a részegítő etanolból, amelyet főként a túlérett, cukros gyümölcsökből és nektárból nyernek. Az alkoholt a legtöbb élőlény szervezete jól bírja, ám az állatok is le tudnak részegedni – írja a Világgazdaság.
Kép: Délkelet-Guineában a vadon élő csimpánzok a tűpálmák alkoholos nedvét fogyasztják, Fotó: -, Forrás: AFP
Az etanol, azaz az etil-alkohol, mintegy 100 millió évvel ezelőtt, a virágos növények nektártermelésével jelent meg nagy mennyiségben a bolygón. Az ilyen nedvek alkoholtartalma jellemzően alacsony, 1-2 százalék körüli, de egy túlérett pálmagyümölcsben akár a 10 százalékot is elérheti a koncentrációja.
Egyre több a bizonyíték arra, hogy az ember nem egyedül iszik
– állapították meg a Trends in Ecology and Evolution című szaklapban.
Délkelet-Guineában a vadon élő csimpánzok a tűpálmák alkoholos nedvét, a panamai Barro Colorado szigetén pedig a pókmajmok az 1-2,5 százalékos alkoholtartalmú, sárgaszínű disznó szilvát fogyasztják.
Közélet
Úgy tűnik, hogy sok állatnak magas az alkoholtűrő-képessége. Azok az állatok, amelyek rendszeresen erjedt ételeket fogyasztanak, hajlamosak gyorsan lebontani az alkoholt, ami megkíméli őket a legrosszabb hatásoktól.
A keleti lódarazsak lehetnek az egyedüli állatok, amelyek képesek korlátlan mennyiségű alkoholt fogyasztani anélkül, hogy az károsan hasson rájuk.
A Világgazdaság teljes cikke ITT olvasható el.
origo.hu
ripost.hu
origo.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
mandiner.hu
origo.hu
mandiner.hu
origo.hu