Hatlábú a kétkerekűn

"Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam"

KutyapostaSzücs Gábor2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.
Hatlábú a kétkerekűn

Milyen az, amikor a hatlábú kétkerekűre száll? – kérdeztem a múlt héten, amikor a bicikliző kutya–gazda párosról szólt a Kutyaposta. Áttekintettünk néhány szabályt, amelyek inkább tiltják, de legalábbis óvatosságra intik azokat, akik a megszokott kutyasétáltatás helyett ezt a figurát választják. A kerékpáron valamifajta rögzített kosárban szállított kedvencükről szólva ért véget a korábbi írás, következzék néhány idevágó tudnivaló.

Fontos, hogy a kutya ne tudjon kiugrani a szállító ládikából, de ne is szoruljon bele. A lábai és a farka ne érjenek a kerékhez, nehogy az törést vagy sérülést okozzon, illetve az előrehelyezett kosár ne akadályozza a kormányzást. Egyúttal figyeljünk arra is, hogy biztonságos tempóval haladjunk, lassítsunk, amikor kedvencünket kerékpáron szállítjuk.

Azt is elmondtuk, hogy ha a kerékpárra szerelhető kosárról beszélünk, csak a kistestű kutyáknál lehetséges ez a fajta szállítás. A közepes- és nagytestű ebek esetében egészen más megoldásra van szükség. Ezt a célt szolgálja a kutyahordozó kerékpár-utánfutó, amiben már a nagyobb, akár 15-50 kilós kutya is velünk tarthat a biciklis túrán. Mivel ezeket a speciális utánfutókat fémszerkezetre illesztett vászonborítással és szellőzőráccsal gyártják, jól védik az állatot a tűző napsütéstől, és megakadályozzák, hogy ijedtében kiugorjon a hordozó eszközből.

Használata egyszerű. Kedvencünk az első vagy a hátsó „bejáraton” keresztül szállhat be a kerékpár-utánfutóba, ahol megerősített, csúszásmentes és vízlepergető padlóburkolat várja. A bejáratok hálóval vannak ellátva, ami megvédi a kutyát a legyektől és más rovaroktól. Mindenképpen olyan utánfutót válasszunk, hogy az oldalai ne legyenek zártak, hanem valamilyen hálószerű anyagból készüljenek, így jó a levegő keringése, és a kutya szemmel tudja tartani a környezetét. Figyeljünk arra, hogy szerkezet stabil legyen, és kényelmes a kutya számára. Fontos, hogy az utánfutó biztonságosan csatlakozzon a biciklihez, nehogy a „Lepsénynél még megvolt” kabarétréfát keltsük életre… Ugyan drágább megoldás az úgynevezett biztonsági forgócsatlakozó, de garantálja, hogy az utánfutó azonnal leálljon, ha a kerékpár felborulna. A jobb láthatóság érdekében az utánfutók elején és hátulján fényvisszaverők is találhatók. Ez lehet a tökéletes megoldás azok számára, akiknek olykor elhúzódik, szürkületbe, estébe jutva ér véget a kerékpáros kiruccanás.

Vagyis nem ördögtől való a hat láb és a két kerék kapcsolata: megteremthetők azok a körülmények, hogy a kedvencünk is velünk tarthasson a biciklitúrán.

Ezek is érdekelhetnek