Kutyasétáltatás biciklivel

"Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam"

KutyapostaSzücs Gábor2023. 08. 21. hétfő2023. 08. 21.

Fotó: Vajda József Attila

Kutya Noddy Fotó: Vajda József Attila

Milyen az, amikor a hatlábú kétkerekűre száll? Vagyis milyen az, amikor a biciklizést össze akarjuk kötni a kutyasétáltatással? Az azenkutyam.hu internetes oldal összeszedte az ezzel kapcsolatos szabályokat, most ezekből tallózunk, már csak azért is, mert magam is elég gyakran találkozom ezzel a párosítással.

Az alapeset: tekeri a kétlábú a kétkerekűjét, és mellette rohan a kutyája. Tulajdonképpen jó megoldás, különösen a sok futást igénylő fajták lefárasztására. Ezzel a figurával nem foglalkozik a KRESZ, leginkább azért nem, mert alapesetben tilos. Már amennyiben komolyan vesszük azt az amúgy erősen vitatható jogszabályt, miszerint kutyát közterületen csakis pórázon szabad sétáltatni. De ha ezt figyelmen kívül hagynánk, akkor is, lássuk be, ez a módi meglehetősen balesetveszélyes. A bicikliző ember a hangján kívül semmi mással nem tudja irányítani a kutyáját, aki akár az úttesten, akár a járdán loholva ijedelmet, balesetet is okozhat. Továbbá: ha a kutya pisilni akar – mert hát ugyebár ez fontos része a sétának –, az is nehézségekbe ütközhet, főleg, ha a gazda nem lassít ilyenkor. A kutyakaksi ügye pedig még problémásabb, hiszen azt megelőzné a pontos hely kiszagolása, kiválasztása – nem beszélve az eltűntetéséről: bizony ritkán látok bicikliről leszálló és a „terméket” zacskóba helyező tovabringázót.

Arra is van példa, hogy a bicikliző pórázon vezeti a kutyáját, s nem is tudni, éppen ki kit húz… Nos, ez is tilos, a KRESZ tételesen tiltja, szabályszegés esetén helyszíni pénzbírság következik. A szabályozás célja az esetleges balesetek megelőzése. Azt hiszem, nem kell bizonygatnom, hogy még a leggyakorlottabb bringásnak is komoly gondot okozhat egy hirtelen rántás, miközben a kormányt csak fél kézzel fogja. Vagyis kerékpározáskor csak akkor vezethetjük magunk mellett a kedvencünket, ha gyalogolunk. Ameddig toljuk a biciklit és pórázon jön mellettünk a kutyánk, addig minden rendben, mindenki biztonságban van.

További lehetőség, ha együtt ülünk fel a biciklire, vagyis a kutyust valamilyen kosárfélébe téve indulunk útnak. Ebben a megoldásban az első, amire figyelnünk kell: a kutya súlya és mérete. Nyilvánvalóan ez a figura csakis a kisebb testűeknek adott lehetőség, hiszen egy 50-60 kilós berni pásztor vagy egy méretes dog elég bután mutatna a vázon… Ráadásul erre a megoldásra is külön rendelet vonatkozik. E szerint a szállító eszközt a vezető háta mögött a csomagtartóhoz, vagy előtte az első kerék fölé kell rögzíteni. És vannak még további szabályok és lehetőségek – de erről a jövő héten olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetnek