Örökbe fogadás nehézségei

KutyapostaSzücs Gábor2024. 03. 27. szerda2024. 03. 27.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

A múlt héten egy internetes purparlét olvashattak a ber­­ni pásztorosok (olykor nem egészen) baráti körének tagjaitól. E héten egy kicsit komolyabb témában vitáznak a Facebook levelezői: kaphatnak-e idős emberek menhelyi kutyát?
*
Németországban egy 70 pluszos ember nem is reménykedhet abban, hogy menhelyről hozzon el kutyust. Mostanában mintha nálunk is ez a gyakorlat kezdene terjedni. Mindannyian tudjuk, hogy egy kölyökkutyus neveléséhez sok idő és türelem kell, ebből a kettőből pedig a kor előrehaladtával egyre kevesebb marad.
*
Édesanyám 83 éves, a kutyusa 15. Ha Bogi egyszer nem lesz, hazaviszek anyunak egy – korban hozzáillő – kutyust, mert nem maradhat anyu „beszélgetőtárs” nélkül. És anyu is tudja, hogy amennyiben vele bármi történik, a húgom vagy én gondoskodunk kedvencéről.
*
Menhelyünkre egyszer jött egy úr – 80 felett járt –, idős kutyusa elhagyta, és nem tud, nem akar társ nélkül maradni. Viszont belátó, és ezért idős kutyust szeretne. Négy éve együtt vannak. Miért ne?
*
Belepusztulok, hogyha a jelenlegi kutyámmal valami történik, s nem lehetne többé kutyám. Pedig szívesen fogadnék majd örökbe idős kutyát, hogy az utolsó éveit gazdisan tölthesse.
*
Nemcsak azért fogadnék örökbe kutyát, hogy legyen gazdája, hanem, hogy én se legyek egyedül. Mert kell egy társ!
*
Sajnos én is így jártam: nem kaptam kutyust, pedig csak 76 éves vagyok!
*
Sok múlik azon, milyen fizikai állapotban van az idős ember. Az anyagiakról sem szabad elfeledkezni. Az egekig szálló orvosi költségekről, amik egy idősödő kutyusnál már előfordulhatnak.
*
Anyukám 75 éves, van két kisméretű kutyája, 12-13 évesek. Sokkal magányosabb lenne nélkülük, pedig közel lakunk, de akkor sem tudunk mindig vele lenni.
*
Fiatal kutyát nem fogok 70 évesnél idősebb embernek adni, mert ha az ember előbb hal meg, abba a kutya belerokkan.

Én 77 évesen most fiatalodom vissza a 6 hónapos terrieremhez. Pedig súlyos szívbeteg is vagyok, de a kiskutyám ezt nem tudja, és én is elfelejtem, amikor játszom, foglalkozom vele.
 

 

Ezek is érdekelhetnek