Gólyahírek a Kutyapostástól

KutyapostaSzücs Gábor2024. 04. 10. szerda2024. 04. 10.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Gólyahírrel, mi több: gólyahírekkel szárnyal az információs sztráda, ami már a Kutyapostást sem hagyhatja érzelmek nélkül, ezért erre a hétre Gólyapostássá változik. A szívemnek legkedvesebb szenzáció, amit a Sokszínű Vidék osztott meg: Dömösön hetedszer is visszatért sérült párjához a gólya.

  Sok évvel ezelőtt, 2016 áprilisában, lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi Mentőközpontba egy fehér gólya, akinek a Macus nevet adták. Macus a rehabilitációja után itt maradt, a sérülése miatt nem tud repülni. Így hát kapott egy fészekállványt, ahová még az év áprilisában megérkezett egy Szofi névre keresztelt gólyahölgy; abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem.

  Azóta Szofi minden év nyarának végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz, s eddig 22 fiókát neveltek fel.

  Az immár hetedik visszatérésre várva sokan aggódtak, hiszen Szofi öregecskének számít, s talán már nem vállalkozik a hosszú és kimerítő útra. Ráadásul Macus, a párja is csak „mérsékelten várta”, igazság szerint már egy másik, fiatal gólyának, egy bizonyos Pankának kezdett udvarolni. Pedig korábban soha rá se nézett más „nőre”, űzte, kergette őket. Most viszont… Ami azt illeti, ez a titkos szerelmi szál nem maradhatott titokban, hiszen Macus élete webkamerák előtt zajlik. A nézők jól láthatják, hogy Macus félóránként jön a hátsó röptéhez, ahol Panka már várja. A rácson át próbálnának összebújni, együtt kelepelnek – hogy ebből mi lesz…?

  Az internet népe is aggódva kommentált. Nevessetek ki, de én most elsírtam magam. 

- Ez a természet rendje. El kell fogadni, a természet tudja a dolgát. 
- Lehet, hogy Macus már tudja, hogy Szofi nem érkezik meg idén? 
- Kapuzárási pánik a gólyáknál is van? 
- Szívszorító ez. 
- Megértem Macust, igazán szem­­revaló hölgyemény a Panka. 
- Én nagyon várlak vissza, Szofi! 
- Tavaly izgultunk nagyon ­Szofiért, hogy ne induljon neki ­augusztusban a hosszú útnak. Most azért izgulunk, hogy megérkezik-e, de lehet, hogy közben a természet meg teszi a dolgát… 
- Ha megjön Szofi, Panka pártában marad? 
- Én bízom Szofiban, hogy megjön, s idén is lesz tojás és fióka a fészekben!

És a legutolsó bejegyzés. Breaking news (vagyis a legfrissebb hír): 2024. március 22-én, 15:40-kor, hetedszer is megérkezett Szofi! (Aminek a Kutyapostás is szívből örül!)

 

Ezek is érdekelhetnek