Pórázon!

Kutyaposta2024. 10. 25. péntek2024. 10. 25.

Kép: Yoda, Fotó: Puskás Kati

yoda
Yoda
Fotó: Puskás Kati

A kutyasétáltatás egyszerű művelet, amennyiben nem találkozunk más kutyákkal is. 

Arról most ne nyissunk vitát, hogy kell-e a kertes házban élő kutyákat sétáltatni, hiszen sokan azt mondják, hogy minek kéne, hiszen úgyis egész nap szaladgálhatnak a kertben. Ez igaz, de mi van az ő társas kapcsolataikkal? 

Láttunk már példát arra – „naná hogy!”, ugat bele Yoda, aki kis termete ellenére nagy király a környékünkön –, hogy valaki a kerítés mögül nagy hanggal, őrjöngve ugat, hogy megmutassa, ő itt a főnök, aztán, amikor a véletlenül nyitva maradt kapun át hetykén kisétál az utcára, az apró kutya láttán farkát behúzva iszkol vissza a biztonságos kerítés mögé. És nem ugat. „De én igen!” – mondja Yoda. Csak hátrább az agarakkal meg a hetykeséggel – figyelmeztetem, mert, bizony, előfordult már, hogy olyan helyzetbe került, hogy beleőszült. 

Még süldő kutya korában a legnagyobb nyugalommal végeztük a reggeli sétánkat, amikor odaértünk a közérthez, ahol egy nagy fekete kutya ült. Póráz nélkül. Nem gondoltunk semmi rosszra, mert a közelben az autóba pakolt valaki, akit a gazdájának véltünk. A kutya elindult felénk, megszaglászta Yodát, aztán minden átmenet nélkül ráharapott. Szó szerint a szájából rántottam ki a rémült ölebemet, és kétségbeesetten – bevallom, csúnya szavak is voltak a mondatban – ráordítottam a pakoló férfire, hogy azonnal vigye innen ezt a fenevadat. Akkor kaptam igazán sokkot, amikor azt mondta, hogy nem az övé. A közértből jött ki a gazdája, aki kérdésemre, hogy miért hagyta szabadjára a kutyát, flegmán mondta, hogy ő kikötötte, biztos elszabadult. Az én indulataim is, de szerencséjére fontosabb volt, hogy mentsem a remegő Yodát, aki csak egy kicsit vérzett, és az állatorvos – ahová azonnal elrohantunk – megállapította, hogy az ijedtségen kívül nincs nagyobb baja.

Viszont a sokktól lett egy ősz tincs a buksiján – azóta szerencsére már lenőtt – és kerüli a nagy fekete kutyákat. 

Megmentette a póráz, mert így azonnal ki tudtam rántani a kutya szájából, nem tudta tovább bántani. De a másikon nem volt. Dehogy volt kikötve! Miért van az, hogy egyes gazdik bátran sétáltatják póráz nélkül a kutyájukat, és rosszallásomra bizonygatják, hogy nem bánt senkit? És ha mégis? Mellesleg a törvény is azt mondja, hogy pórázon kell sétáltatni a kutyákat. Tartsuk ezt be a saját és a többi kutya védelmében! 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek