Falufesztivál Tornabarakonyban

A Gömör-Tornai Fesztivál rendezvényeinek sorában július Tornabarakony is megmutatja értékeit országnak-világnak.

LakóhelyemSzabad Föld Online2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.
Falufesztivál Tornabarakonyban

A programok szervezői három ízben – július 25-én, 28-án, illetve július 25. és augusztus 2. között – számtalan érdekességgel, színes kavalkáddal várják a látogatókat Tornabarakonyba.

Íme, a program:

Július 25.
Összefonódások: magyarok, ruszinok, vallás, hagyományok
10:00 Görög katolikus liturgiát tart Kocsis Fülöp. a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke a görög katolikus templomban.
12:30 Fesztiválmegnyitó a Nyolcszögletű buszmegállónál.
Áldás: Kocsis Fülöp püspök, Köszöntő: Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke és Manajló András, az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Énekel: Bárdosi Ildikó.
13:00 Kézműves programok, művészeti foglalkozások és gyerekjátszó délután a Kézműves-dombon.
13:15 „A tájegység jellegzetes lakásbelsője". Élő tájházi program megnyitója a Levendulás Házban (a hajdani Csukerda porta). Fellép a Cservena Rúzsa Népdalkör (Mucsony).
13:45 Ruszin kultúrtörténeti és egyházművészeti kiállítás megnyitója a Hajdanvolt Házban. A kiállítást megnyitja Kocsis Fülöp püspök. Fellép a komlóskai népdalkör.
14:30 Bárdosi Ildikó népdalénekes „Kis-Küküllő gyönge vize” című lemezbemutatója a Kemencés-dombon.
15:15 Mátyás király-mesék a Kézműves-dombon. Mesél: Badin Ádám, a rozsnyói meseszínház művésze. A meséket ruszin népzene köti össze. Zenél: Dsupin Pál, Molnár Miklós, Battai István, énekel: Bárdosi Ildikó.
15:30 Összefonódások: magyarok, ruszinok, vallás, hagyományok. Beszélgetés Manajló Andrással az Egykori Iskola udvarán.
16:00 A debreceni Waldorf-iskolások furulyáznak a Kemencés-dombon.
16:30 Bizánci liturgikus énekek a görög katolikus templomban. A Rákoskeresztúri Görög Katolikus Egyházközség Istenszülő Oltalmáról nevezett énekkarának előadása.
17:30 A Tilalmas Zenekar erdélyi népzenét játszik a Kemencés-dombon.
18:00 Técsői Banda népzenei műsora a Kézműves-dombon.
19.00 Gyerek-táncház népi gyermekjátékokkal, Battai Istvánnal és az Árok Zenekarral az Egykori Iskolában.
20.00 Felnőtt táncház élőzenével, gömöri és felvidéki ruszin táncokkal. az Egykori Iskolában. Zenél: az Árok Zenekar. Vendégművészek: Molnár Miklós, Dsupin Pál, Battai István. Táncot tanítanak Kupec Mihály és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjai Nagyidáról.
Pihenési és étkezési lehetőség déltől a Kemencés-domb árnyas fái alatt.

Július 28.
Bemutató geológiai túra
Perkupa–Nagy-Telekes-tető–Telekes-völgy–Ördög-gát–Henc-patak–Perkupa.
10:20–18:00 Geológiai gyalogtúra és bemutató a Rudabányai-hegység középső részén, valamint az Aggteleki-hegység peremén dr. Fodor László Imre (Magyar Állami Földtani Intézet) és Kövér Szilvia (Magyar Tudományos Akadémia Geológiai, Geofizikai és Űrkutató Kutatócsoportja) vezetésével.
Közreműködők: dr. Hips Kinga, Koleszár Krisztián, dr. Kovács Sándor, prof. Less György: Mi fán terem a kőzettakaró? Hogy néz ki a határa? Mi alkotta az Ördöggátat?
Indulás: 10:20 Perkupáról, a Fagyizó és a COOP ABC elöl (Kossuth u. 19).
Érkezés: 18:00 körül Perkupára. Teljes táv: 20 km.
A túra részvevői megismerik az ország földtanilag egyik legösszetettebb területének felépítését, a hegyeket-dombokat alkotó főbb kőzettípusokat és azok szerkezetét. A terület különlegessége, hogy a felszín közeli kőzetek több, úgynevezett takaróba rendeződtek, amelyek hazánkban ritkán láthatók és legnagyobb számban a Rudabányai-hegységben bukkannak a felszínre.
A Henc-völgy mentén megfigyelhetik a takaróhatárhoz kapcsolódó elváltozott kőzeteket. A Telekes-völgyben meglátogatják a patak lópatkó alakú kanyarját (Ördöggát).
A túra résztvevői egyúttal megismerkedhetnek a mai modern földtani kutatás céljaival, módszereivel. Ennek érdekében az út egyes szakaszain letérnek a jelzett utakról, s a kötetlen erdei séta különleges ízével is találkozhatnak.
A túrát teljesítők jutalma az út végén látható gyönyörű panoráma.
Felszerelés: javasolt 2 liter folyadék (lehetőség szerint víz), szendvics, bakancs (esetleg erős, magas szárú sportcipő), esőkabát.
Jól jöhet: kőműves kalapács, kézi nagyító, GPS, nejlonzacskó (az esetleges kőzetmintákhoz).

Július 25-augusztus 2.
Kiállítások
Egykori Iskola: Ruszin festőművészek alkotásai a tornabarakonyi alkotótáborból.
Hajdanvolt Ház: Ruszin kultúrtörténeti kiállítás dr. Kárpáti László, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa (művészettörténész, főmuzeológus, a képzőművészeti osztály vezetője) rendezésében.
Levendulás Ház: „A tájegység jellegzetes lakásbelsője" (a hajdani Csukerda porta) Laki-Lukács László és Koleszár Krisztián rendezésében.
Egykori Iskola: Tornabarakonyi textíliák (terítők, falvédők a Tornabarakonyban élők hímzéseiből), Gyarmati Éva rendezésében.
Egykori Iskola: Kiállítás Jozef Peniasko tornabarakonyi fotóiból.

Ezek is érdekelhetnek