Kocson keringett a kocsikerék

Azt gondolnánk, normális esetben a kocsit lovak húzzák. Van egy hely az országban, ahol évente egyszer nem normálisan folynak a dolgok. Kocs községben a kocsitoló versenyen emberek húzzák-tolják a kocsikat.

LakóhelyemHabik Csaba2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.

Kép: Kocs kocsitoló verseny népi játék falusi túrizmos vendéglátás a kocsióvodás gyerekek versenye Fotó: Habik Csaba 2009 07 12

Kocson keringett a kocsikerék
Kocs kocsitoló verseny népi játék falusi túrizmos vendéglátás a kocsióvodás gyerekek versenye Fotó: Habik Csaba 2009 07 12

Amikor valaki bemegy a Komárom-Esztergom megyei Kocs községbe, nehezen tud úgy haladni száz métert, hogy ne találkozna valami kocsira utaló felirattal, képi motívummal vagy köztéri alkotással. Ebben a faluban minden a kocsihoz kötődik, ami meg nem, azt a helybéliek próbálják valahogy a kocsihoz kapcsolni. Hatszáz évvel ezelőtt ebben a faluban alkották meg az ügyes kezű mesterek a kocsit, ami olyan személyszállító eszköz volt, amit három ló vontatott.

A forradalmi találmány meghódította a világot, s a kocsi volt az őse a hintótól a postakocsiig minden ló vontatta négykerekűnek. Nos, hát a kocsi lakosok erre a világtalálmányra nagyon büszkék, ezért van a falujukban elképesztő kocsikultusz. Itt a vállalkozások elnevezésében minimum, hogy legyen ott, mondjuk, az „arany kocsi” szószerkezet, de a helyi malom és a néptáncegyüttes is nevében viseli a kocsi szót.

A faluba érve az „Üdvözöljük Kocson” feliratú táblán kifaragva a községbe befelé menő kocsit látunk, a „Viszontlátásra” feliratún pedig a faluból kifelé menő kocsival búcsúznak a vendégtől. Az természetesen nem kérdés, hogy a falu címerében ott ragyog a kocsi képe, és gyalázat lenne, ha a településen nem lenne Kocsi Múzeum. Ezenkívül természetesen a kétezer-hatszázharminc falubéli lakos is mind kocsi, mert aki Kocson lakik, az mi más lenne, mint kocsi.

A kocsi lakosoknak azonban az idén ennyi kocsi elnevezés sem volt elég. A hét végén megrendezett tizenegyedik „Kocsi kocsitoló verseny” alkalmából meghirdették a Kocsis nevűek találkozóját, és a Földön élő minden Kocsist elhívtak magukhoz vendégségbe. Bátran állíthatjuk, hogy ennyi Kocsi és Kocsis nevűt egybegyűlve a világ még nem látott. A kocsitoló verseny különben jól szórakoztatta a kocsiakat, a Kocsisokat és azokat is, akiknek semmi közük a kocsihoz, Kocshoz és a Kocsisokhoz.

Egyébként a két kilométeres versenyt, ahol négy ország csapatai tolták a kocsit hegyen-völgyön keresztül, a nők mezőnyében Kocs csapata nyerte, a férfiaknál pedig a tardosi legények toltak a leggyorsabban.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek