Településmarketing: elöljárók figyelmébe

Ha egy településvezető pártügyet szolgál, azzal állandó perpatvart és káoszt idéz elő – állítja Vasas Zsuzsa, Szászberek polgármester asszonya, aki rendszeres résztvevője a Településmarketing Konferenciáknak, amely idén november 18-án Budaörsön várja a polgármestereket és településvezetőket közösség, kép, kommunikáció témakörben.

LakóhelyemPalágyi Béla2009. 11. 06. péntek2009. 11. 06.

Kép: Szászberek, 2009. november 01. Vasas Zsuzsanna polgármester a település egyik új utcájában a lakóparkban. Fotó: Ujvári Sándor

Településmarketing: elöljárók figyelmébe
Szászberek, 2009. november 01. Vasas Zsuzsanna polgármester a település egyik új utcájában a lakóparkban. Fotó: Ujvári Sándor

– Ebben a meggyőződésemben erősít meg a konferencia, melynek már a beharangozója és a helyszíne is sokszínűséget ígér. A fő probléma leggyakrabban az, hogy ha a községbe, városba, településekre befektető és tőke érkezik, akkor az miként hasznosulhat a legjobban a lakosság javára.

– Aki megfordul az önök falujában, az kétségtelen fejlődéssel szembesülhet. Ön ebből mit adna tovább?
– Először is azt, hogy a gyarapodáshoz alkotó nyugalomra van szükség. Aztán az is meggondolásra érdemes, hogy olykor az önállósodás hozhat jót. Az esetünkben Szászberek 1989-ig Zagyvarékas társközsége volt, és ez a korszak nem kerül történelmünk aranylapjaira. A községben működött egy akkumulátorgyár, amelynek a hasznából a falu nem sokat látott, a szomszédok annál inkább… Jelenleg a gyár helyén egy fatelep működik, pedig talán ennek nem kellett volna így történnie. Most a legerősebb támaszunk a KITE, a nádudvari központú termesztési rendszer, ahol már nem is a növénytermesztés a legfontosabb, hanem a gépértékesítés. Az új felosztás alapján Szászberek egy régiós központ lett az értékesítésben, és jelenleg 1,2 milliárd forintos beruházás épül.

– Hogy ezek az eredmények megszülessenek, mennyiben segítették a konferenciákon hallottak?
– Abban mindenképp, hogy a településmarketing során „meg kell ágyazni” az olyan vállalkozásoknak, amelyeknek ránk esett a választásuk. A falunk például megcsináltatta azt a szennyvízcsatorna-szakaszt, ami eddig nem volt kiépítve. Ennek nagyon örültek a beruházók, hiszen ez sok pénzükbe került volna – mi viszont tudjuk, hogy a gesztusunknak a jövőben komoly hozadéka lesz.

Azt azonban aligha mondhatná el a polgármester asszony, hogy az épülő-szépülő faluban minden fenékig tejfel. Ő például lemondott a polgármesteri fizetéséről, hogy ezzel is erősítse a helyi büdzsét.

További érdekes írásokat a Szabad Föld ma megjelent, 45. számában talál!

Ezek is érdekelhetnek