Tanyasi ízek városiaknak is

Egészséges tanyasi élelmiszer, magyar termék – ez áll azon a védjegyen, amelyet a napokban vett lajstromba a Magyar Szabadalmi Hivatal. Karácsony előtt megnyílik az első olyan üzlet, ahol ezek a termékek megvásárolhatók.

LakóhelyemDulai Sándor2009. 12. 14. hétfő2009. 12. 14.
Tanyasi ízek városiaknak is

A boltot a főváros egyik legnagyobb lakótelepén, a Havannán nyitják meg. Kezdetben zöldséget és gyümölcsöt árusítanak, majd egyre többféle élelmiszert. A tervek szerint néhány hónap alatt további négy-öt ilyen üzlet nyílik Budapesten.

A tanyán termelt élelmiszerek a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének kérésére kaptak védjegyet. Az igényt jelzi, hogy amikor az egyesület elnöke, Balogh József egy tévéműsorban e termékekről beszélt, nagyon sokan érdeklődtek a részletekről. Bár a felmérések szerint a magyar vásárlók nagy része a minőségnél fontosabbnak tartja az olcsóbb árat, a jó minőségű magyar termékek iránt egyre növekszik a bizalom. E bizalmat pedig tovább erősítheti, hogy az üzletekben az áru mellett ott lesz a termelő neve, fényképe, címe, telefonszáma, e-mail címe (ha van) és a származási hely, a termesztési, tartási körülmények rövid leírása.

A tanyai termékekhez persze nemcsak a legnagyobb piacnak tekintett Budapesten – és idővel egyre több városban – lehet hozzájutni, hanem akár a helyszínen is. Például úgy, hogy valaki felül a Havanna-lakótelepi üzlet elől induló buszra, s egy kirándulás keretében kóstolót kap a megvásárolható élelmiszerekből a tanyán. Ha tetszenek neki az ízek és a porta, a gazdaság, a környezet, rokonszenves a család, máskor is visszatérhet ide. Így aztán nemcsak fogyasztója lesz a tanyasi bontott csirkének, pulykának, libának, kolbásznak, hurkának, hanem kapcsolatok szövődnek, barátságok köttetnek.

A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete nagybani piac nyitását is tervezi a Kecskeméttől húsz kilométerre levő Fülöpházán, melynek 970 lakójából 580-an ma is tanyán élnek. Vásárolhatnak itt a nagybani kereskedők és a fogyasztók egyaránt. A piac működtetői gondoskodnak a minőség-ellenőrzésről is, hiszen az egészséges tanyasi élelmiszer védjegy nem csak lehetőséget, hanem követelményeket is jelent. A legnagyobb veszély – mint minden védjegy esetében –, hogy valakik kijátsszák e követelményeket. Ez rengeteget árthat a többi termelőnek is, gondoljunk csak arra, milyen kárt okozott a paprika, a méz vagy a bor hamisítása a tisztességes termelőknek.

Az egészséges tanyasi élelmiszerek ára ma még nem vetekedhet a biotermékekével – ezek termeléséhez is legideálisabb helyszín a tanya –, de hosszabb távon tisztességes jövedelmet adhat. Nyugat-Európában ez jól látható, a távoli országok sokat utaztatott, bizonytalan eredetű termékeivel szemben igen népszerűek a biztonságos környezetből származó helyi termékek. Ez az árakban is megmutatkozik.

Az élelmiszer-termelésben hazánkban a kis- és közepes vállalkozások, a családi gazdaságok számára a tájra, a régióra jellemző, egyedi igényeket is kielégítő, nagy hozzáadott értékű termékek előállítása jelentheti a jövőt – állapította meg Gyaraky Zoltán. Az FVM élelmiszerlánc-elemzési főosztályának vezetője elmondta: Franciaországban például, amely a világon a legtöbb feldolgozott élelmiszert állítja elő és élelmiszerexportban a második, a termékek 70 százalékát jól szervezett kis- és közepes vállalkozások termelik. Piaci erejüket növeli a szövetkezés, a közös fellépés. Erre törekszik a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete is. Az egészséges tanyasi élelmiszerek sikerének ez lehet a záloga.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek