Végre bontják a sulit!

Győr-Moson-Sopron megyében négy iskola is pénzt nyert különböző pályázatokon, különböző határidővel iskolaépítésre és -felújításra. Écs, Ravazd, Szil és Mosonszentmiklós fej fej mellett halad.

LakóhelyemDénes Vanda2009. 12. 21. hétfő2009. 12. 21.

Kép: Mosonszentmiklós iskola építés felújítás új magyarország program 2009 12 13 Fotó: Kállai Márton

Végre bontják a sulit!
Mosonszentmiklós iskola építés felújítás új magyarország program 2009 12 13 Fotó: Kállai Márton

Mosonszentmiklóson eddig két iskola volt: a nagy és a kicsi – ami nemcsak a méretükre, hanem az ott tanuló diákok és az épületek életkorára is vonatkozott. Mi az idős, százéves épületben, a felső tagozaton kezdjük sétánkat. A pedagógusokon látszik, hogy reménykednek, most ugyan embertelenek a körülmények, igazi szükségállapot uralkodik, de tudják, hogy ezt át kell vészelni, ki kell bírni.

Hogy milyen is egy ilyen szükségállapot? Ha középpontnak az igazgatói irodát vesszük, akkor ehhez képest az alsó négy osztály a szélrózsa minden irányában, egy százméteres körön belül található. Az elsősök a napközi otthon étkezdéjét kapták. Mivel itt egyébként egy rajzszakkör is működik, a délután érkezők minden alkalommal pakolják a székeket. A másik osztály a művelődési ház egyik klubhelyiségét kapta, a harmadik egy néptánccsoport gyakorlóhelyét. Mondanom se kell, ezt is – bemelegítésként – folyton kipakolják a próbák előtt. A legjobb helye talán a legkisebb, 15 fős osztálynak van: a plébániára kerültek, a hittanterembe. Ez aránylag felszerelt, és itt a szünetekben hatalmas udvar várja őket, gyönyörű, öreg fákkal. Jobb a sorsuk, mint régen. A gyerekek amúgy is élvezik a helyzetet: bontják a sulit, őket pedig újszerű impulzusok érik.

A kisiskolánál már a szerelőszintet lebetonozták. Szombaton is dolgoznak, amíg fagy nincs: 2010. június 30-a a határidő. Persze utána tartalommal kell megtölteni azt az F betűt, amit most felülről nézve kiad az épület körvonala.

– A régi épület kap egy új emeletet, mellé és elé kerül az új, szintén kétszintes szárny. Szerencsénk, hogy a régi iskolának nagy önkormányzati területe volt, így hátul egy műfüves futballpályát is ki tudunk alakítani. – látja lelki szemei előtt a jövőt Bedő Csaba polgármester. – Nagyjából hatezer négyzetméteren áll majd a kétezer-ötszáz négyzetméteres, tornaszobával felszerelt iskola. Talán a megújult környezet idecsábít pár gyereket a környező falvakból is. Ráadásul nálunk stagnál a gyereklétszám: beállt 180-190 főre. Hét-nyolc család a közelmúltban költözött ide, idén újabb 5-6 telket alakítunk ki, hogy az utánpótlást biztosítsuk.

Mosonszentmiklós az Új Magyarország Fejlesztési Terv Iskola infrastruktúra fejlesztése című pályázattól 309,6 millió forint támogatást kap, ehhez 80-100 millió forint hosszú lejáratú, állami kamattámogatott hitelt kell felvenniük. Igazán emiatt fő a fejük.

Ezek is érdekelhetnek