Eső áztatta a Református Kollégium könyveit

Félmilliárd forintból újul meg a nagy hírű debreceni Református Kollégium épülete, melynek felbecsülhetetlen értékű Nagykönyvtára nemrégiben erősen beázott. Számos híres könyv tönkre ment.

LakóhelyemBalogh Mária2010. 01. 21. csütörtök2010. 01. 21.
Eső áztatta a Református Kollégium könyveit

A debreceni Református Kollégiumról elsőként a Móricz Zsigmond regényhősének, Nyilas Misinek neve jut eszünkbe, majd sorra Fazekas Mihályé, Csokonai Vitéz Mihályé, Kölcsey Ferencé, Arany Jánosé, Ady Endréé és a nemrégiben elhunyt Szabó Magdáé. A híres elődök koptatotta lépcsők, termek felújításra várnak, mivel az elmúlt évtizedek során meglehetősen rossz állapotba kerültek.

Fazekas Sándor rektor arról tájékoztatott: ha a kollégium megnyeri a csaknem félmilliárd forintos pályázatot, elsősorban az épület szerkezetét kívánják helyrehozni.  A nagy múltú épület évek óta beázik, tetőszerkezete azonnali javításra szorul. A legutóbbi esőzések következtében a kollégiumi múzeumban is veszélybe kerültek a féltve őrzött tárgyak, a könyvtárban pedig több tucat, 17-18. századból való, kézzel színezett metszetek és könyvek is eláztak. A dohosodásnak indult műkincsek restaurálása nem egyszerű feladat – azokat az Országos Széchenyi Könyvtárban majd laponként szedik szét, fertőtlenítik, szárítják, majd újrakötik. Egyetlen könyv helyrehozatala legalább 200 ezer forintba kerül.

Ha a kollégium elnyeri a pályázati pénzt, a felújítás áprilisban kezdődik, s legalább két évig tart. Ez nem korlátozza a látogatókat, hogy megtekintsék debreceni Református Kollégium egyedülálló kiállításait. A felújítás során nem csak az épület Nagytemplom felőli részét, valamint a tetőszerkezetet hozzák rendbe, hanem a nyílászárókat, a fűtésrendszert, a híres Oratóriumot, valamint a közönséget fogadó sétáló folyosókat és a látogatók előtt megnyitandó múzeumi kerthelyiséget is.

Ezek is érdekelhetnek