Nyertek a falusi közösségek

Új fogalmat tanulnak az ötezer lelkesnél kisebb falvakban élők: amit eddig kultúrháznak hívtak, most integrált közösségi térnek nevezik.

LakóhelyemPalágyi Edit2010. 04. 29. csütörtök2010. 04. 29.
Nyertek a falusi közösségek

Milliárdos pályázati támogatásokból alakíthatják ki az integrált közösségi és szolgálató tereket az ötezer lakosúnál kisebb falvakban. Mindez azt szolgálja, hogy az eddig használaton kívüli, elhanyagolt épületeket új élettel töltsék meg, s így szélesítsék a helyben elérhető szolgáltatások körét, valamint élénkítsék a helyi közösségek életét.

Az uniós vidékfejlesztési alap támogatásával indult program résztvevői Egerben tanácskoztak. Heves megyében 31 település összesen 1,4 milliárd forintot nyert a pályázatokon. A nyertesek közé tartozik például Gyöngyöspata, Nagykökényes, Kápolna.

Egerbaktán egy régi iskolaépület felújítására és átalakítására nyertek 54 millió forintot, s ebből nemcsak a közösségi tereket alakítják ki, de eszközöket is vásárolnak.

Nagyvisnyón a helyi művelődési házat korszerűsítik az elnyert 52 millió forintból. Az összeg elég lesz arra is, hogy megújuljon a könyvtár, a színházterem, sőt, beépítsék a tetőteret. Nemcsak a civil szervezetek költöznek majd a közösségi térbe, hanem a falugazdászt és a vidékfejlesztési irodát is ott találják majd meg a helybeliek.

Tarnamérán pedig egy volt pedagógus szolgálati lakást alakítanak át. Az épületben számítógépes termet, az udvaron pedig játszóteret is kialakítanak a pályázatukra megítélt 50 millió forintból.

Ezek is érdekelhetnek