Átverhetőek-e a mai fiatalok?

Mennyire tudatos fogyasztó az ifjabb generáció? Gondolhatnánk: jóval nehezebb őket „megvezetni”, mint az idősebbeket. Új típusú jogviszonyok, szerződések bankban, biztosítóknál, szolgáltatóknál, melyekre a fiatal is könnyen rámondja: ehhez én úgysem értek.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.
Átverhetőek-e a mai fiatalok?

Gyakran elhangzik: a nevelő-oktató munkában a mindennapi életben való boldogulást segítő készségek fejlesztésére is koncentrálni kellene. Attól ugyanis, hogy néhány kattintással bármit megrendelhet a diák a világhálón, a tranzakciót követően még adódhatnak problémák.

Az országban elsőként indított programot diákok számára a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), melynek jegyében tanácsadó irodát nyitottak Egerben, az Eszterházy Károly Főiskola egyik tárgyalójában. A felnőttkorba érők már nemcsak vásárlóként, de szerződő félként is sűrűn kerülhetnek dilemma elé: „vajon jó-e nekem, amit aláírok?”

A szövetség célja, hogy a fiatalok tisztában legyenek jogaikkal, s tudatos fogyasztókká váljanak, akik vásárlás előtt az áru minőségét, ár-érték arányát figyelembe véve választanak. A még nagyobb felelősséggel és kiadással járó szerződések aláírása esetén pedig számukra is jól jöhet, ha szakembertől kaphatnak tanácsokat

Az egri főiskolán október 1-jétől – kibővített tematikával – újraindul az „Élelmiszer-ellenőrzés és fogyasztóvédelem” szakirányú továbbképzési szak, mely jelenleg az egyetlen ilyen jellegű az országban. A Közép-európai Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Egyesülettel közös szervezésben zajló, három féléves képzésre szeptember 15-ig azon diplomások jelentkezését várják, akik a fogyasztóvédelem gyakorlati és elméleti részét lefedő ismeretanyaggal szeretnék bővíteni tudásukat.

A FEOSZ szakértője minden héten kedden és csütörtökön délelőtt, 9 és 12 óra között áll a hallgatók rendelkezésére az Eszterházy Károly Főiskolán, de e-mailben is van lehetőség információt kérni, az [email protected] címen. A kezdeményezéssel a szövetség megkeresi az ország más felsőoktatási intézményeit is.

Ezek is érdekelhetnek