Falusi holdfénytúra

Saját tó a kert végében, cserépkályhás komfortos falusi ház, szaunával, szalonnasütővel és léböjtkúrával. Göcsejben már ezek a kellékek is a falusi turizmus részei.

LakóhelyemPethes József2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Falusi holdfénytúra

Miniatűr Svájcként említették Göcsejt, ezt a festői szépségű zalai tájegységet az útikönyvek. Természeti értékei mit sem veszítettek értékükből, sőt napjainkban felértékelődtek, hiszen csend és nyugalom várja az utazót. Ezért szinte természetes, hogy a kistelepülések lakói berendezkedtek a falusi vendéglátásra.

Kustánszegen Szilkovics Ákos és felesége, Szilvi egy régi házat alakítottak át komfortos vendégházzá. A fiatal házaspár már hat éve csábítja ide a pihenni vágyókat, ami nem is olyan nehéz dolog, hiszen a kert végében saját tóval is rendelkeznek. Szilvi varrónő volt, de megszűnt a munkahelye, ezért gyorsan váltott, kitanulta a pörkölt torta vagy más néven grillázs készítését is. Ákos cserépkályhákat épít, így nem csoda, ha a vendégház melegét is saját remeke szolgáltatja. Főleg kisgyerekes családok látogatnak el hozzájuk, mert itt el lehet bújni a hétköznapok zajától. Azon kevesek közé tartoznak, akik azzal dicsekedhetnek, hogy kevés üres éjszakájuk volt, ezért újabb vendégházat építettek pályázati pénzből. Abban már sóbarlang is lesz, pakisztáni meg parajdi sóval, hogy valami olyannal rukkoljanak elő, ami nincs a környéken.

Az egészséges életre hívja föl a figyelmet a Faluszéli Tóthék vendégháza is Szent-kozmadombján. Tóth Árpád és felesége, Ildikó léböjtkúrával egybekötött pihenésre is vár bennünket. Ilyenkor elhagyjuk a szilárd étkeket, és kizárólag biogyümölcsleveket, gyógyteákat és tiszta vizet fogyasztunk, szakember felügyeletével.

– A kúra nem jelent éhezést, mert ez idő alatt szervezetünk a tartalékait hasznosítja, miközben a testünkből a felesleges anyagok eltávoznak. Célunk nem a fogyás, hanem a méregtelenítés, mondják a házigazdák, akik a vendégekkel tartanak, és utána mindig jobban érzik magukat a bőrükben.

Ez meg is látszik rajtuk, hiszen filigránok, fiatalosak. És, még mielőtt elriasztanánk a magyaros vendégszeretetre vágyókat, gyorsan tudatni kell velük, hogy az udvaron van búbos kemence, szalonnasütő hely és grillező is. Sőt a vendégek részesei lehetnek a mangalica élményszerű disznóölésének, torának, a holdfénytúrára pedig házi pálinkával indulnak útra. A közelben lehet lovagolni, aki kéri, annak kerékpárt adnak, hogy azzal ismerkedjen a környék szépségeivel. Egyszerre tizenöt embert tudnak fogadni a legkomfortosabb, négy napraforgós minősítésű szálláshelyen, ahol konditerem, szauna is van. A vendéget nem zavarja, ha egy őzike besétál az udvarra, mert közel az erdő. A kert végében pedig van egy tó, ahol még mágneses energiával is feltöltődhet az emberfia, hiszen közel ide a Lentiben található energiamező. A takaros kúria jó példa arra is, hogy miként lehet hasznosítani a családi örökséget.

– Apósomé volt ez a ház, de nem akartunk tőle megválni – meséli Árpád. – Úgy terveztük, hogy ez lesz majd a családi fészek, de a gyerekeink nem akartak ideköltözni Zalaegerszegről. Akkor jött az ötlet, hogy átalakítjuk, felújítjuk és vendégeket fogadunk. Terveinket pályázati pénzek segítségével tudtuk megvalósítani, és már öt éve foglalkozunk falusi turizmussal. Jönnek hozzánk németek, szlovénok, de a legtöbb a visszatérő hazai törzsvendég.

– Akkor jó üzlet a falusi turizmus, ugye?
– Á, dehogy. Sajnos sokszor üresen állnak a szobáink. Ebből megélni nem lehet, csak kiegészítő bevételt jelent a családnak. Mindketten egy méteráru- és függönykereskedésben dolgozunk. De azért nem adjuk föl, tovább bővítjük szolgáltatásainkat. Most például úszómedencét építünk és pályáztunk jacuzzira is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek