Papszer a sajtokon

Egy-két évvel mindig előbbre látni. Ennek a filozófiának szellemében épült meg az Őrség szívében, Szalafőn egy élelmiszer-ipari, turisztikai, kutató-, oktató- és bemutatóbázis.

LakóhelyemBozsér Erzsébet2011. 01. 10. hétfő2011. 01. 10.

Kép: Örségi tejüzem Szalafö tej, tejföl, tejszin, kefir, joghurt, sajt, munkaerö, dolgozó 2010.11.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Papszer a sajtokon
Örségi tejüzem Szalafö tej, tejföl, tejszin, kefir, joghurt, sajt, munkaerö, dolgozó 2010.11.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Rátalálni nem egyszerű, mert építészetileg annyira belesimul az őrségi védett településszerkezetbe. Móricz Sándor, az Inno Food Kft. ügyvezetője azzal fogad, hogy noha a táblán ez áll: Őrségtej, korántsem egy tejfeldolgozóról van szó. Valójában ez egy innovációs alkotóközpont. Körülöttünk csupa informatikai eszköz, s a számítógép képernyőjén pontosan követhetők az üzemi szinten zajló mozzanatok. Meteorológiai állomás tartozik a komplexumhoz, mert folyamatos információkra van szükség a napkollektoros energianyeréshez. Az energiát tartályos gáz és napkollektorok szolgáltatják, de van hővisszanyerő rendszerük is, még a füstgázból is visszaveszik az energiát.

Móricz Sándor logisztikai és informatikai szakember olyan rendszert alkotott, amelyet bárhonnan követni képes, a megújuló energiával kiegészített energiafelhasználás hatékonyságának vizsgálati, kutatási eredményeit pedig közkinccsé teszik. Ezért alakítottak ki az épület felső szintjén korszerű médiarendszerrel ellátott, negyven ember befogadására alkalmas konferenciatermet. Élelmiszer-minőséget vizsgáló laboratórium is működik itt, amely két éven belül akkreditált laborként szolgál majd a térség termelői számára.

Az állatorvosi szobában fehér köpenyt, hajvédőt és fóliacsizmát öltünk, úgy lépünk a tejfeldolgozóba. A napi ötezer liter tejet fogadni képes üzemben háromezer liter tehéntejből készül dobozos tej, tejföl, túró, kefir, joghurt és savóbázisú joghurt.

– Tavaly áprilisban kezdődött a feldolgozás, de még nincs teljesen kihasználva – magyarázza az ügyvezető. – A térségből érkezik a tej, egyelőre azonban nincs elég, mert az Őrségben kevés a tehén. Számításaink szerint újrarendeződés és árrobbanás várható az ágazatban. Tizenöt-húsz tehenet tartó gazdákra szeretnénk építkezni, ahonnan jó minőségű tejet kapnánk. Nálunk ugyanis a minőség az első, termékeink nem gyors érlelésűek, hanem hagyományosak, őrzik a régi ízeket. Elsőként azt akartuk elérni, hogy megismerjék, megszeressék termékeinket a fogyasztók, csak ezután gondolhatunk a termékskála-bővítésre. Nemrég a szlovén–magyar ízvilágok találkozójának bemutatóján kaptunk elismerő véleményeket. A céget sikerült bevezetni a piacra, Szlovéniába is viszik termékeinket. Beléptünk az iskolatejprogramba is: kakaót, tejet szállítunk több intézménybe, és nagy örömünkre szívesen isszák a gyerekek. Megkezdtük új specialitásaink gyártásának előkészítését, friss sajtféléket állítunk elő az év elejétől. A csomagoláson Szalafő egyik része, Papszer látható. Élmény végignézni a kis üzemet, amelyben a legkorszerűbb technológia működik higiénikus körülmények között, a vizsgálatokat UV-lámpával sterilizált helyiségben végzik. A pasztőrözésre fokozottan figyelnek, hiszen ha „megugrik” a hőmérséklet, az a beltartalom rovására menne.

A kis üzem oldalán hatalmas „kirakatablakok” és széles, nyitott folyosó található. Az érdeklődők, a turistacsoportok innen tanulmányozhatják a tejtermékek gyártását. A szomszédos Őrszem fogadó is a komplexumhoz tartozik, itt kaphatók az üzem termékei, itt szállhatnak meg a vendégek, az oktatás résztvevői.

– Komplex vidékfejlesztési programot valósítottunk meg családi vállalkozásban. Az egész családom részt vesz az innovációs központ működtetésében, a nyitáskor még a kilencéves unokám is felszolgált a fogadóban. A program turisztikailag is tovább fejlődik, fontos lesz a helyi termékek bemutatása, kóstoltatása.

Németh Miklós üzemvezető helybeli szakember. Azt mondja, örül az új lehetőségnek, s a tucatnyi munkásgárdával egyéves tanfolyamon készültek fel a munkára, amely nemcsak más hozzáállást, hanem új szemléletet is megkíván.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek