Csőd felé megy Nagymágocs?

Csődhelyzetet vizionál Atkári Krisztián nagymágocsi polgármester, ha a lakosság nem fizeti a szennyvízcsatorna önrészét. A közelmúltig ugyanis alig 57 százalék volt a teljesítési hajlandóság – igaz, a polgármester fellépésére sokan pótolták az elmaradásukat.

LakóhelyemTanács Gábor2011. 03. 03. csütörtök2011. 03. 03.
Csőd felé megy Nagymágocs?

Akik nem veszik ki a részüket becsülettel ebből a nagy feladatból, magatartásukkal a csőd felé kormányozzák falunkat – írta Atkári Krisztián polgármester a Nagymágocsi Hírmondó különszámában. Nem csoda, ha az ilyesmire felkapják az emberek a fejüket.

Magyarországon 2015-ig kellene megoldani a szennyvizek tisztítását és elvezetését minden településen, de sok helyen még el sem kezdődött a munka. Nagymágocs nem tartozik ezek közé: e sorok írója már 2005-ben részt vett egy szennyvízcsatorna-építéssel kapcsolatos fórumon. Ugyan az előző önkormányzat már korábban többször is pályázott támogatásra, a lakosság pedig 2007-ben megkezdte a lakás-előtakarékossági befizetéseket, a nagymágocsi pályázat csak tavaly decemberben aratott sikert. Az örömmel együtt azzal is szembesülnie kellett Atkárinak, hogy közben a helyiek majd’ fele felhagyott a befizetésekkel.

A nagymágocsi csatornaberuházás teljes költsége 1 milliárd 143 millió forint, amelyhez az EU 81,6 százalékos támogatást nyújt. A maradékot önerőből kell fizetnie az önkormányzatnak, amelyet a körülbelül 1000 helyi ingatlan tulajdonosának kell összedobni. Az egy ingatlanra eső rész 235 ezer forint, ezt lakáskassza formájában szokás összegyűjteni, ami azt jelenti, hogy éveken keresztül havi 2-3000 forintot félretéve, állami támogatással gyűlik össze a szükséges összeg. Legkisebb összegű befizetések esetén a futamidő 2016-ban ér véget. Mivel a kivitelezés a tervek szerint 2012 végén befejeződik, addig az önkormányzat hitelt vesz fel.

Atkári szerint a mostani riadalom oka az, hogy amennyiben az ingatlantulajdonosok elmaradnak a fizetéssel, eleshetnek a lakáskasszával járó állami támogatástól. Az önerőnek azt a részét, amelyet nem sikerült a lakosságra hárítani, az önkormányzatnak kell kifizetni. Ráadásul, mivel most folynak a tárgyalások a bankokkal az áthidaló kölcsönről, amelyet az önkormányzat venne fel, nem mindegy, milyen a fizetési hajlandóság. A polgármester azt is elmondta, hogy a 100 százalékos fizetési hajlandóság elérése semmiképpen nem lehetséges, mert sok üres ingatlan tulajdonosát nem tudják elérni, így az önerő egy részét mindenféleképpen az önkormányzatnak kell állnia.

– Jelenleg még nincs szó csődhelyzetről Nagymágocson, de kénytelen voltam drámai képet festeni a helyzetről – közli a polgármester. – Remélem, a tájékoztató elérte a célját, mert a múlt héten százkilencvenen jöttek rendezni az elmaradásukat.

Ezek is érdekelhetnek