Kukaháború Ordason: fizetni a semmiért is?

Sokan nehezményezik, hogy a szemétszállítási díjat akkor is fizetni kell, ha a háztartásukban nem keletkezik annyi hulladék, amennyi hétről hétre megtöltené a kukájukat. Szuhai László a Bács-Kiskun megyei Ordas idős lakói nevében protestált.

LakóhelyemBorzák Tibor2011. 03. 01. kedd2011. 03. 01.

Kép: Ordas, 2011. febru‡r 19. Szuhai L‡szl— (j) a szemŽtsz‡ll’t‡si d’jat nehezmŽnyezi. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Kukaháború Ordason: fizetni a semmiért is?
Ordas, 2011. febru‡r 19. Szuhai L‡szl— (j) a szemŽtsz‡ll’t‡si d’jat nehezmŽnyezi. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Dossziékba rendezett iratokat tesz az asztalra a 78 esztendős Szuhai László ordasi otthonában. Közben megérkeznek „sorstársai” is. Felidézik a 2009 januárjában kezdődött szeméthistória részleteit. Ekkor tették kötelezővé az ötszáz lakosú faluban is a hulladékszállítást. Az önkormányzattól lehetett venni száztíz literes edényt, aminek tartalmát szerdánként üríti az utcákat járó kukásautó.

– Korábban kommunális adót fizettünk, évente hatezer forintot – közli elöljáróban Szuhai László. – Ezt felére csökkentették, ugyanakkor kötelező lett a szemétszállítás, ami negyedévente hatezer forintba kerül. Azokat is terheli ez a költség, akiknek a háza üresen áll vagy nem keletkezik annyi háztartási hulladék a portájukon, amit hetente kellene elszállítani. Mivel velünk senki nem kötött szerződést, nem fizettünk.

Olvasónk felkereste a térség országgyűlési képviselőjét, Semjén Zsoltot, aki azt javasolta, önkormányzati ügy lévén szervezzenek fórumot. Össze is hívták a lakosságot 2009 tavaszán, de nem értek el vele semmit. A hulladékszállítást szabályozó kormányrendelet kötelező érvényű, mindenkire egyformán vonatkozik. Szuhai úr ezután a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testülethez fordult, ahol méltányolták a panaszát, de hatáskör híján azt ajánlották neki, igazának a bíróságon szerezzen érvényt.

– Nemhogy pereskedésre nincs pénzünk, hanem a szemétszállítás miatt keletkezett díjhátralék kifizetése is gondot okoz – szögezi le a másik Szuhai László, aki szintén nyugdíjas már, és az előtte szólóval csak névrokonságban van. Mutatja a kiküldött csekket, a fizetendő összeg meghaladja a húszezer forintot.

A 81 éves Szabó Gábor azon füstölög, hogy a faluban sok a nyolcvan-kilencven esztendős ember, akiknek otthonában alig halmozódik fel hulladék, akkor meg minek fizetnének olyan szolgáltatásért, amit igénybe sem vesznek. Egyébként az összegyűjtött szemetet 750 kilóig bárki ingyen leadhatja az újonnan épült Kalocsai Hulladékkezelő Komplexumban, nekik tökéletesen megfelelne ez a lehetőség.

– Igencsak elképedtem, amikor tudomásomra jutott, hogy a jegyzőnő a Nyugdíjfolyósító Intézetnél levonatta a hátralékot a nyugdíjamból, ami amúgy is nagyon kevés – mutatja az ezzel kapcsolatos dokumentumokat Gabi bácsi. – De mások is így jártak. Tisztességesen leéltük az életünket, most meg egymás után kapjuk a felszólításokat.

Erről a tarthatatlan helyzetről Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is tud, hiszen nemcsak Ordasról keresték meg hasonló ügyekben. Az ombudsman szükségesnek látja a hulladékszállítással kapcsolatos jogszabályok módosítását és elkerülhetetlennek az önkormányzatok saját rendeleteinek a helyi viszonyokhoz való igazítását. A közszolgáltatás díját szerinte az elvégzett közszolgáltatással arányosan kell meghatározni. A díjhátralék beszedése pedig (például a nyugdíjból való levonása) több tekintetben is aggályos.

– Mi az érvényes törvények és jogszabályok alapján járunk el – hangsúlyozza Ordas polgármestere, Szabó Zsolt. – A szemétszállító autó akkor is végigmegy az utcákon, ha egyetlen kukát sem tesznek ki a lakók a házuk elé. A rendelkezésre állásért is fizetni kell. Tudom, hogy nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, s nem feltétlenül keletkezik minden héten egy kukányi hulladék a házuk körül, de az sem lenne korrekt, ha egy másik korosztályra terhelnénk az ő költségeiket.

A falu a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-vel áll szerződésben. A vaskúti székhelyű cég összesen 82 településről szállít szemetet. Agatics Roland igazgató ismeri az ordasiak problémáját, de ő is csak azt tudja mondani, hogy a törvény mindenkire egyformán vonatkozik. A hátralék behajtását is jogosnak tartja. Egyéni szerződéseket nem kötnek, csak önkormányzatokkal vannak kapcsolatban. Létezik-e valamilyen kiút? – kérdezem a cégvezetőtől. Talán a vonalkódos, csipes tárolóedények által követhető lenne a „szemétforgalom”, s akkor a tényleges szállítás után kellene díjat fizetni. És vannak kisebb űrtartalmú kukák is. Ha az önkormányzat erre vonatkozóan rendeletet alkotna vagy módosítaná a meglévőt, akkor bizonyára a szállítási költségek is csökkenhetnének. Mindebből kiderül, lehet(ne) megoldás. Csak akarni kell(ene).

Ezek is érdekelhetnek