Iskolai hideg napok után

Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki, hogy18 Pest megyei középiskolában kabátban, sapkában és kesztyűben tanultak a diákok. A szolgáltató tartozás miatt kikapcsolta a gázt. Mindez Európa közepén, a XXI. században…

LakóhelyemBiczó Henriett2011. 10. 29. szombat2011. 10. 29.
Iskolai hideg napok után

– Mit szóltok a hőmérséklethez?
– Hihetetlen! Végre nem kell pléd meg nagykabát! Lehet normálisan tanítani!
Ez a párbeszéd múlt pénteken hangzott el a szigetszentmiklósi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolában, az igazgatónő és két tanár között. Czapek Tamásné, az intézmény vezetője meglepetésnek szánta, hogy a Tigáz Zrt. már csütörtök délután visszakapcsolta a gázt. Újra lett fűtés a 60 éves intézményben.

– Huszonhét éve itt tanítok, de még soha nem fordult elő, hogy azért nem volt meleg, mert a szolgáltató tartozás miatt kikapcsolta a gázt. Kilencmillió forintos hátralékunk volt. Még az a szerencse, hogy villanybojler állítja elő a meleg vizet – mondta az igazgatónő.
Szigetszentmiklóson április vége óta nincs fűtés, a Tigáz ugyanis elzárta a csapokat. De nem csak itt, további tizenhét Pest megyei középiskolában is, mivel a fenntartó, a Pest Megyei Önkormányzat 96 millió forintos tartozást halmozott föl.

– Tavasszal azt reméltük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre rendeződik az adósság. Eszünkbe sem jutott, hogy 11–15 fokban kell tanítanunk. Október 10. körül kezdtük érezni, hogy hideg van a termekben. Nem tudtunk mást tenni, nagykabátban, sapkában és kesztyűben tartottuk az órákat, a gyerekek is felöltöztek. Forró teát osztottunk a szünetekben, és rövidített, 30 perces órákat tartottunk. A gyerekek talán örültek is, nem volt felelés. Megpróbáltuk a napsütötte tantermekben tartani az órákat, az volt a lényeg, hogy haladjunk a tananyaggal. Már az áthidaló megoldást is kidolgoztuk, hogy a novemberi őszi szünetet előbbre hozzuk, és akkor a diákok otthon lehetnek, melegben. Azt képtelenségnek tartottuk, hogy addigra ne legyen megoldás. Európa közepén, a XXI. században – mondta az igazgatónő némileg már felszabadultan, hiszen a múltról beszélt.

A leendő autószerelőket és karosszérialakatosokat oktató intézményben nyoma sincs, hogy csaknem egy hétig meglehetősen szokatlan körülmények között folyt az oktatás. A hírek szerint a többi iskolában is hasonlóan fogadták az érintettek a rideg viszonyokat. Három intézményben tanítási szünetet rendeltek el, a legtöbb iskolában azonban megtartották az órákat. Egyes vélemények szerint a mostani fűtési kálvária azért alakulhatott ki, mert az önkormányzat legfontosabb kiadása a tanárok bérezése, a második helyen az ingyenes tankönyvek biztosítása a rászorulóknak, a harmadik helyen a víz és a világítás finanszírozása áll. A fűtés csak ezek után következik a sorban.

– Nagyon sajnáljuk, ami történt, de nem azért halmozódott föl ennyi adósság, mert nem akartunk fizetni. Harmincnégy középiskola tartozik hozzánk, évente csak ezek működtetésére 8 milliárd forintot kellene költenünk. Mindössze 5 milliárdot kapunk az államtól arra, hogy minden kötelező feladatot ellássunk. Ebből a pénzből képtelenség – mondta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat szóvivője. – Az alulfinanszírozottság miatt a megye 16 milliárd forintos adósságot halmozott fel, s az év elején már 96 millió forint volt a tartozás a Tigáz Zrt.-nek. A hátralék rendezéséről a nyáron megegyeztünk a szolgáltatóval, 50 millió forintot ki is fizettünk, a fennmaradó részt törleszteni kellett volna. De már az első részletet sem tudtuk fizetni, így az adósság tovább nőtt. A Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) elnöke időben értesítette a kormányt.

A kormány és a megyék október elején megállapodást írtak alá, mely szerint a megyei önkormányzati intézmények január 1-jétől állami kézbe kerülnek. „Cserébe” a kormány átvállalja a felhalmozódott adósságokat. Ambrus András szerint egyik szemük sír, a másik nevet. Tulajdonképpen 2006-ig nem voltak finanszírozási gondjaik, de akkor megkezdődtek az elvonások, a gazdasági világválság pedig végérvényesen betette a kaput a megyei önkormányzatoknak.

– Több cégnek is tartozunk, és mindegyiknek elegendő garancia volt a megállapodás arra, hogy idővel megkapják a kinnlevőségeket. Hiszen az állam átvállalja a megyék adósságát. De a Tigáz Zrt. további biztosítékokat szeretett volna. Rögtön jeleztük a kormánynak, ha nem kapunk segítséget, továbbra sem lesz fűtés az iskolákban – mondja a szóvivő.

Az ügyet végül a Belügyminisztérium, a Tigáz Zrt. és a Pest Megyei Önkormányzat percek alatt megoldotta. Október 19-én az érintett felek tárgyalóasztalhoz ültek, és a kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről pedig az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni, annak tudatában, hogy az iskolákat 2012. január 1-jétől az állam fogja működtetni.

Ezek is érdekelhetnek