Erdőből jön a pénz

Miközben a legtöbb vidéki település vergődik, Nyírlugos látványosan fejlődik. Legutóbb például egy többcélú közösségi házat építettek, mely a település történetének legjelentősebb beruházása.

LakóhelyemBalogh Géza2012. 01. 28. szombat2012. 01. 28.

Kép: Nyirlugos polgármesteri hivatala, önkormányzat fejlesztés, beruházás 2012.01.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Erdőből jön a pénz
Nyirlugos polgármesteri hivatala, önkormányzat fejlesztés, beruházás 2012.01.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Tizenöt-húsz éve talán még a legoptimistább helybéliek se igen képzelték az alig háromezer lakosú szabolcsi településen, hogy hamarosan igazi városlakók lesznek, hiszen az akkori falu semmivel se volt különb a többi nyírségi falunál. Két templom, öreg iskola, poros utcák és üres, munkáskézért kiáltó homokdombok. Meg egy ódon községháza, amit már rég kinőtt a település, de hát, mint tudjuk, a jó mesterembernek általában lyukas a cipője, szakadt a nadrágja, vakolatlan a háza, mert mindig fontosabb a má­sé. Nyírlugos vezetésének se a hivatal állapota volt a fontos.

A falut – hat éve már várost – a rendszerváltás óta irányító Hovánszki György és a mindenkori képviselő-testület először is úgy gondolta, hogy első a rend, így aztán mindjárt a választások után, 1991-ben kiharcolt egy önálló rendőrőrsöt. A rendőrőrs után pedig ha¬marosan egy önálló mentőállomást, mert ide Debrecen és Nyíregyháza is mesze van, jó negyven kilométer, mire a rossz utakon ideér a mentő, ki tudja, mi lesz a beteggel. S emellé teremtsenek olyan feltételeket, amelyek lehetővé teszik a helyi orvosoknak a beteg ellátását – megtörtént ez is: van járóbeteg-szakrendelés, patika, fogorvosi és általános orvosi rendelés, nem kell minden pörsenéssel Nyíregyházára szaladni.

Aztán átadtak egy, a térségben ma is példaértékű óvodát, mely a korábban három helyen működő intézményeket egyesítette. Öt csoportszoba, tornaterem, logopédiai és orvosi szoba segíti a hatékony nevelő munkát, s itt alakítottak ki egy minden igényt kielégítő konyhát is, mely képes az egész településre főzni. Nem sokkal később sor került a nagyobbakra is: elkészült az új, huszonkét tantermes iskola, ahová a környező falvakból is sokan átjárnak. Bizonyára a modern eszközök, a laptopok sokasága is nagy vonzerő, de mint a polgármester, Hovánszki György gyakran megjegyzi, valószínűleg a motorozás lehetősége is sokakat csábít. Itt ugyanis a nyolcadikosok bizonyítványuk mellé megkaphatják a segéd-motorkerékpáros jogosítványukat is – a gyakorlási lehetőséget a 2008-ban átadott, akkreditált motoros vizsga- és tanpálya biztosítja, ami egyedülálló az országban.

De van itt ma már városliget, szabadidőpark, villanyfényes futballpálya is – pár napja pedig új piacot és közösségi házat avattak, melyben a polgármesteri hivatal mellett egy sereg más intézmény, okmányiroda, könyvtár, gyámhivatal, „civilház” is otthonra lelt. Nem volt olcsó, majd’ egymilliárdba került, amiből csak 680 millió forint volt a támogatás. A saját erőt a Nyírlugos Jövője elnevezésű, 720 millió forint összegű kötvény kibocsátása jelentette, melynek fedezete az erdősítés volt. Lugos ugyanis nem herdálta el a jövőjét. Tekintélyes földterületet tartott meg a privatizációkor, melyen komoly erdősítésbe fogtak. Ma már négyszázötven hektár erdőjük van, ami tekintélyparancsoló fedezet: nem csoda, hogy a bankok boldogan partnerek.