Világelső kétkilós

Első fénykorát az alma a rómaiak korában élte, akik az étkezések menetét úgy értékelték: ab ovo usque ad mala – a tojástól az almáig tart. Honnét e kitüntető szerep?

LakóhelyemBudai Horváth József2012. 03. 21. szerda2012. 03. 21.

Kép: ófehértó szövetkezet mezőgazdaság munka almatermesztés szüret jonagold foglalkoztatás 2011 10 04 Fotó: Kállai Márton

Világelső kétkilós
ófehértó szövetkezet mezőgazdaság munka almatermesztés szüret jonagold foglalkoztatás 2011 10 04 Fotó: Kállai Márton

A kőkorszak embere az almát szeletelte és a napon szárította. Az ókorban az idősebb Plinius már harminchat almafajtáról tudósított. Ma ez a szám több ezerre rúg, a legfőbb almatermesztő ország Kína, az USA és Irán. A Guinness Rekordok könyve állítja: a világ legnehezebb almája 1849 grammot nyomott.

Az alma gyógyító hatását korán felismerték, főként a skorbut, a fogínyvérzés ellenszereként használták. A gyümölcsben lévő pektin gátolja a zsírok felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Antioxi¬dán¬sai¬nak is köszönhetően segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, higanyt és egyéb mérgező nehézfémeket, ezért ajánlott a városban élő kismamáknak és gyermekeknek naponta egy-egy alma elfogyasztása. Csersavas leve frissítő hatású, segíti az emésztést, erősíti a bélnyálkahártyát. A gyümölcs kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, E-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint tartalmaz.

A nyers alma serkenti az agyat, szabályozza a vese- és májműködést, segít a köszvény megelőzésében. A reszelt alma különféle bélpanaszok bevált ellenszere. Az almalé fokozza a kiválasztást, s a láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén is hatásos. Az almaecet gyulladáscsökkentő, védelmet nyújt az ízületeknek.

A vérszegények, székrekedésben szenvedők az édes almát, míg a savanykásabbat a túltápláltak és a reumás fájdalmakkal küszködők vegyék fel az étrendjükbe. Érdemes az almát a héjával együtt enni, mert így tartalmazza a legtöbb rostanyagot.

 

Ezek is érdekelhetnek