A bíróságok is küzdenek nyavalyákkal

A magyar igazságszolgáltatás meglehetősen hátul végzett azon a listán, amelyen a Transparency International (TI) nevű, nemzetközi hátterű civil szervezet azt vette számba, melyik társadalmi alrendszer mennyire garantálja a korrupciómentességet. Ilyen szempontból Magyarország Bulgáriával és Romániával került egy csoportba: a bíróságok integritása gyengébb más rendszerekhez – például a végrehajtó hatalomhoz – képest.

LakóhelyemTanács Gábor2012. 07. 16. hétfő2012. 07. 16.

Kép: Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

A bíróságok is küzdenek nyavalyákkal
Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

A minap Szegeden lefolytatott szakmai konferencia azért volt jelentős, mert először látszott lehetőség arra, hogy a bírósági rendszert kívülről kritizáló civilek, illetve a bíróságok szakmai vezetése között lehet érdemi párbeszéd.

– A legsúlyosabb probléma, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének a kezében túlságosan nagy hatalom koncentrálódott, bár ezen javított a nemrégi törvénymódosítás – mondta Burai Petra, a TI kutatásvezetője. Az igazságszolgáltatás reformja során a korábbi, a megyei elnökök túlhatalmát hozó, átláthatatlan testületi döntéshozatal helyére erős, egyszemélyi felelősségen alapuló rendszer került, amelynek a tetejére egy vezető kormánypárti politikus – erre bírósági karrierje alapján egyébként, senki által nem cáfoltan, alkalmas – feleségét, Handó Tündét betonozta be kilenc évre a kormánypárti többség.

A reform bizonyos elemeit – például a bírák korai nyugdíjazását, az OBH elnökének túlhatalmát, azt, hogy ügyeket nagyon könnyen áthelyezhetett más bíróságokra – az Európai Unió vezetése olyannyira elfogadhatatlannak ítélte, hogy azok megváltoztatása gyakorlatilag a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások megkezdésének feltételévé vált.

– Olyan dolgokat láttam az elmúlt öt hónapban, amiket jobb szerettem volna nem látni – nyitotta mondanivalóját Szegeden Handó Tünde, az OBH elnöke. A bírósági szervezet TI által is felemlegetett nyavalyáit szerinte egy erős, felelős vezetés tudja orvosolni. Míg a civilek átláthatóságról, kiszámíthatóságról, függetlenségi garanciákról beszélnek, ő a lassú ügyintézés felszámolását, a bírák munkaterhének és javadalmazásának kiegyensúlyozását, a megyénként eltérő ítélkezési gyakorlat egységesítését tartotta elsődlegesnek.

A tanácskozás végső tanulsága az volt: már az is nagy dolog, hogy van közös szándék a problémák orvoslására. Handó nyilvánvalóvá tette, hogy nem akarják a szőnyeg alá söpörni a problémákat, ideértve az esetleges bírósági korrupciót is. (Tegyük hozzá: valószínűleg csak addig, amíg ezeket a megreformálandó régi rendszer hibáiként lehet feltüntetni.) A TI pedig félreteszi az OBH elnökével kapcsolatos fenntartásait, hogy más igazságszolgáltatási kérdésekben eredményeket érjenek el.

Ezek is érdekelhetnek