Kihívásból szállt ringbe

Zádorfalvát magyarok és romák lakják fele-fele arányban, amiben semmi különös nincs a gömöri vidéken. Abban inkább, hogy a legutóbbi választáskor sok magyar a roma Ruszó Zoránra voksolt, míg atyafiai közül jó páran nem akarták, hogy cigány polgármesterük legyen.

LakóhelyemKeresztény Gabriella2012. 07. 07. szombat2012. 07. 07.
Kihívásból szállt ringbe

Zádorfalván sose volt etnikai ellentét. Az egyre többen vegyes házasságban élőknek ma legfőbb gondjuk a napi betevő előteremtése; senkit nem érdekel, kinek mennyi roma vér csorog az ereiben. Az viszont igen, hogy a szomszéd faluban élő volt bányász, Ruszó Zorán mostanra szó szerint „kibányászta” az 560 lelkes falut egy irdatlan adóssághegy alól.

Mikor beköszönök az egyik portára, a háziasszony, Kissné Ágnes vonakodva bevallja: eleinte tartott tőle. Nem a származása miatt, hiszen a férje is roma, hanem, mert ismeretlen. Mígnem Ruszó a hivatalban elbeszélgetett vele, s rögtön alkalmazta is közmunkásnak. – Nagyon emberséges ember! – mondja Kissné. – Aki megköveteli a munkát, de ad is érte. Rajtam kívül még sokakat megnyert. Jó családapa, s hallottam, hogy gyerekkorától dolgozik. Bányász is volt, míg be nem zárták mindet. Falujában, Alsószuhán a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. Mamája betegsége miatt jött vissza Pestről e szegény vidékre.

– Honnan a szerb név? – kérdezem, immár a községházán a szikár, 42 éves polgármestertől.
– Szüleim szerették a Metró zenekar Citromízű banán nótáját. Fiaimat is Zoránnak és Dusánnak hívják – teszi hozzá. Majd életéről mesél: – Apám tisztességes bányász volt, de ha ivott, anyuval és 8 testvéremmel az ólban aludtunk. Kilenc gyerek mellett egy keresetből sokat éheztünk, ezért a nejemmel döntöttünk: maximum három lurkó, nem több! Ennyit lehet ma becsületesen felnevelni. A nyolc osztályt estin végeztem el, Pesten, mikor a Zöldértnél voltam targoncás. Nagyfiam már végzett a putnoki mezőgazdasági szakközépiskolában, lányom ugyanott varrónőnek, Dusán pedig Kazincbarcikán hegesztőnek tanul, de inkább a fa érdekli. Mióta polgármester vagyok, Dusán viszi a faipari vállalkozásomat.

– Miért szállt ringbe három diplomás riválisa mellett?
– Kihívásból! Aztán, mikor befutóként megtudtam, milyen sz..ban van a falu, majdnem visszaléptem. Kell nekem, hogy szétegyen az ideg? Csak a dac tartott vissza, s az, hogy a testület és Ivankó Sándor jegyző mellém állt. Őt én nagyon sokra tartom, nélküle nem boldogultam volna! 11 milliós tartozásunk volt: a kifizetetlen szemét-, áram- és vízdíjak. A szemetet már el se vitték, az áramot ki akarták kapcsolni, a vizet elzárni. Összehívtuk a falut, bejelentettük a csődöt, a drasztikus lépéseket. Bezártuk a gyönyörű, ’90-es években felújított iskolát. Már csak 35 gyerek járt oda, a fenntartása meg elvitt a falutól évi 8-10 milliót. Lemondtam az útiköltség-térítésemről, a testület a tiszteletdíjáról, elküldtünk pár embert a hivataltól.

Beadtunk egy „ÖNHIKI-s” (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatása) pályázatot, másfél milliót nyertünk. Mikor összejött 3 millió, a szolgáltatókkal sikerült megegyeznünk úgy, hogy tartozásunk 40 százalékát szétosztottuk közöttük, a többit elengedték. Most nullán vagyunk, hál’ Istennek. De nekem keserű tanulság volt, hogy csak magunkra számíthatunk. A legfelső szintig elmentem roma szervezetekhez segítségért, de mindenütt ejtettek. Rájöttem: „ezeknek” csak választásokkor kell a nyomorgó falusi cigány, különben szevasz, tavasz!

– Újból ringbe száll majd?
– Hogyne! Nulláról is tovább kell lépnünk. Itt az „aktívak” zöme segélyezett és közmunkás. Kiesett egy generáció a munkából. Szeretnénk bevételi forrásként hasznosítani a bezárt iskolát. Háziorvosunk és kollégái idősek otthonaként működtetnék, lenne rá igény. Eladjuk, bérbe adjuk? Ezek még kérdésesek. Van az önkormányzatnak egy kis földje, azon zöldféléket akarunk termeszteni, ellátva a melegkonyhát, ami megmaradt az óvoda miatt, s az öregek is onnét kapják a déli kosztot. Sokat remélek jövőre a járásoktól! Mi Putnokhoz tartozunk, talán több lesz a pályázati lehetőség, s az ottani szakemberek segítenek az önrész előteremtésében. A START program folytatásától, mert ma itt egyedüli fix pénz.

Remélem, Isten ad hozzá erőt, mert induláskor bizony „megreccsentem”. De most büszke vagyok: termett gyümölcs a banánfán, nem is savanyú…

Ezek is érdekelhetnek